Новитовић: У плану развој центара у Градишци, Бијељини, Требињу и Вишеграду

Републичка управа цивилне заштите намјерава да, осим у Источном Новом Сарајеву, развија центре у Бијељини и Градишци, да се у Вишеграду ради на развоју Центра за обуку на води, а да у Требињу буде направљен Центар противпожарне заштите за шест општина херцеговачке регије, истиче у интервјуу Срни вршилац дужности директора ове управе Милан Новитовић.

Новитовић је напоменуо да Републичка управа цивилне заштите има пет подручних одјељења, али потребе превазилазе њихово постојање, због чега намјеравају да, осим у Источном Новом Сарајеву, развијају центре у Бијељини и Градишци.

– У Градишци смо добили на кориштење објекат старог царинског терминала, који је користила Управа за индиректно опорезивање, а у власништву је Министарства финансија, односно Владе Републике Српске и у потпуности задовољава потребе за успоставањем логистичко мобилизационог центра који би покривао западни дио Српске – истакао је Новитовић.

Према његовим ријечима, центар у Бијељини би покривао подручје од Модриче до Зворника, а покушаће да уз помоћ Компензационог фонда обезбиједе средства да на Палама буде успостављен логистичко-мобилизациони центар.

Новитовић истиче да се у Вишеграду, у сарадњи са предузећем „Воде Српске“, ради на развоју Центра за обуку на води, с тим што ће у наредном периоду покушати да пруже помоћ и локалној заједници да буде препознатљива по туризму на води и урадиће додатне обуке за кориснике који управљају чамцима.

Захваљујући Влади Чешке, Новитовић истиче да су спасилачком и ватрогасном опремом опремили тимове у Невесињу и Гацку.

– Тренутно, Републичка управа није у капацитету да врши обуку ватрогасаца спасилаца. Наша идеја је да се у Требињу направи центар за обуку свих припадника, без обзира да ли је неко из тог града или Бањалуке, Новог Града, Бијељине, Зворника. Да сви припадници пролазе идентичну обуку и када се споји више тимова из различитих средина они могу заједнички да дјелују, а и да у Требињу направимо Центар противпожарне заштите за шест општина херцеговачке регије јер су ту пожари и најизраженији – истакао је Новитовић.

Потребно подмладити кадар

Иако су у ванредним околностима изазваним појавом вируса корона све активности у овој години извршене квалитетно и благовремено, Новитовић наводи да је неопходно подмладити кадар, који броји 184 припадника, те да је у плану нова систематизација.

– Постоји потреба за подмлађивањем кадра јер имамо деминере који тај посао раде више од 20 година, а потребно је радити на проширивању и подмлађивању кадра у сектору за међународну сарадњу – истакао је Новитовић.

Новитовић наглашава да буџет за сљедећу годину износи око 8.400.000 КМ, док су реалне потребе Републичке управе цивилне заштите 9.500.000 КМ како би могли да спроведу све планиране активности.

Он додаје да ће и аплицирати са квалитетним приједлозима за пројекте које спроводе ЕУ, Влада Јапана, САД, Србија и Руска Федерација како би обезбиједили средстава за њихову реализацију.

Новитовић напомиње да је интензивирана сарадња са Министарством унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске са свим њиховим тимовима, а изузетно добра је сарадња са Хеликоптерским сервисом и ту ће се спп обуке људства цивилне заштите како би били квалитетна логистичка подршка.

Бројне активности током епидмеије Ковид-19

Он истиче да су припадници Републичке управе цивилне заштите укључени у све активности које се спроводе на смањењу ризика и ширења ковида 19 међу становништвом Републике Српске.

То је подразумијевало успостављање карантина, испоруке контејнера здравственим установама, расподјелу међународне хуманитарне помоћи, дезинфекцију више од 750 школских објеката прије почетка школске године, те, након одржаних локалних избора, око 550 објеката који су кориштени као бирачка мјеста. Истовремено су реализовали и друге редовне активности, међу којима су и деминерске.

Новитовић подсјећа да је деминиран простор за нови аеродром у Требињу, одређено подручје на Јахорини за потребе проширења Олимпијског центра, а било је и захтјева локалних заједница за уклањање минско-експлозивних средстава.

Он је истакао да ће прва активност у 2021. години коју ће Републичка управа цивилне заштите да спроведе бити обука новоизабраних начелника и градоначелника да обављају функције команданата штабова у ванредној ситуацији како би били упознати о њиховим обавезама и правима.

– Управа даје асистенцију и МУП-у Реприблике Српске када је ријеч о потрагама за несталим лицима, тако да смо имали активности на Палама, Сокоцу, Милићима, недавно на подручју планине Козара на територији Приједора и Градишке када је била потрага за настрадалима у авионској несрећи – наводи Новитовић.

Он додаје да су тимови цивилне заштите уз помоћ Владе Чешке радили обуку за подводно деминирање, а пракса је да се једне године реализују активности на подручју Републике Српске, а друге у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Републичка управа је и дио пројекта „ЕУ за бољу будућност“ и учествује у пројекту обуке и опремања припадника за спасавање из рушевина у урбаним срединама.

Новитовић истиче да је недавно Републичкој управи цивилне заштите уручена спасилачка опрема за специјализовану јединицу за спасавање на води, коју је набавила Влада Српске.

Он наглашава да имају изузетно добру сарадњу са Српско-руским хуманитарним центром и сектором за ванредне ситуације у Србији.

Новитовић напомиње да је сарадња Републичке управе са општинским цивилним заштитама боља и организованија током ове године, те да ће се и даље развијати.

– Када се сви капацитети локалне заједнице искористе, онда они траже помоћ Републичке управе, а ми, уколико нисмо у могућности или немамо довољно капацитета, на основу споразума влада Републике Српске и ФБиХ, имамо право тражити помоћ од Федералне управе. Када се сви ти капацитети искористе, имамо механизам за тражење, односно прихват међународне помоћи – истиче Новитовић.

 

Share With: