Новинар Никола Жунић обиљежава риједак јубилеј: На прагу пет деценија новинарског рада (ФОТО)

Никола Жунић бањалучки новинар поријеклом из Српца, обиљежио је 47 година новинарског стажа. За неколико дана, како је прецизно израчунао, ући ће у 48. годину од првог објављеног текста.

То је, сасвим близу пола вијека, којег ћу, надам се, дочекати у здрављу и новинарској кондицији, рекао је Жунић за Српскаинфо.

Његове новинарске приче, репортаже извјештаје, објавиле су многе ТВ куће, новине и агенције у региону, Европи и свијету. О својим новинарским почецима, Жунић прича са много емоција.

– Било је то прије 47 година, када сам мајци Радојки и оцу Богољубу испунио жељу, завршио Учитељску школу у Бањалуци и као млад учитељ учио ђаке првим словима, потом да воле људе, свој завичај а уз гитару, са њима пјевао дјечије пјесме – присјетио се Жунић свог првобитног занимања.

– Радио сам у школи 17 година и извео исто толико генерација. Истовремено сам фотоапаратом “смена 8” фотографисао ученике, своје мјесто, љепоте природе и села. Волио сам такође да пратим информације на телевизији, радију и маштао, да једног дана постанем новинар телевизије, која је тада емитовала програм у црно-бијелој техници – описује Никола Жунић, прве новинарске изазове којим није одолио.

– У моме родном граду, у то вријеме формиран је Радио Србац гдје сам објавио прве вијести а потом почео писати чланке за новине. Све ово утицало је, да у Београду почнем учити новинарство а успоредо с тим, постао сам дописник тадашње Телевизије Сарајево, из мога родног града Српца. И ако млад новинар, мојим ТВ прилозима били су задовољини у овој редакцији а позитивне оцјене добијао сам на терену, међу суграђанима – каже овај искусни новинар са дугогодишњим стажом у многим редакцијама. У Београду сам купио камеру марке “Красногорск”, наставља Жунић причу о својим новинарским етапама.

– Дужину кадра одређивала је снага опруге коју сам ручно натезао.Том камером скромних могућности, коју чувам као новинарски трофеј, снимао сам репортаже и друге прилоге. Имао сам срећу, да новинарски занат учим од познатих новинара, Милана Зорића, Владимира Колара, Александра Вујисића, Дубравке Кенић … Био сам ангажован и на РТ РС од њеног почетка. У току рата, био сам на првим линијама са српским борцима и слао извјештаје за утицајне медије у Српској и Србији – рекао нам је Никола Жунић, чији новинарски стаж и исксутво су досегли велике размјере.

– И ако сам волио посао учитеља, камере и телевизија су ме узели тако чврсто, те сам и сада активан, снимам, фотографишем и пишем. Радећи посао новинара упознао многе важне особе из политике, спорта, музике, са њима се дружио, успоставио пријатељства. Упознао сам такође много колега и са њима имам добру сарадњу, обострано поштовање, што је веома важно у овом послу. То сматрам великом вриједношћу и новинарском тековином – сматра Жунић, Српчанин са дугогодишњим боравиштем у Бањалуци.

Солидарност и спорт
Кад год ме, било који од колега новинара или сниматеља позвао у помоћ, каже Никола, увијек сам се радо одазивао. Од тема којим сам се бавио, посебно мјесто има спорт а нарочито фудбал. Некада сам био фудбалер у своме крају и већ тада осјетио чаролију лопте и страст игре на терену, као и однос публике те хук пуних трибина.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: