Новембар посвећен борби против карцинома простате (ФОТО)

Након октобра, мјесеца посвећеног женама и борби против рака дојки, новембар је мјесец резервисан за мушкарце и борбу против рака простате. Широм свијета мушкарци на симболичан начин, пуштањем бркова, подижу свијест јавности о овој злоћудној болести која се сваке три минуте дијагностикује једном мушкарцу, а од које сваких 13 минута у свијету умре неки припадник јачег пола.

Карцином простате је врло учестал и најчешће се  јавља у старијој животној доби, изнад 50 година. Рак простате споро расте у односу на друге врсте  карцинома и велики број њих дуго не буде откривено.

Уролог доктор Зоран Кричковић, каже да се пацијенти од 50 до 70 посто случајева јављају у стадијуму локалне проширености, односно стадијуму удаљених метастаза. То говори да је ово врло озбиљан здравствени проблем.

У почетној фази карцинома простате пацијент најчешће нема никаквих симптома. У напредном стадију болести примјетни су одређени симптоми.

„У локално узнапредовалом стадијуму болести и удаљених метастаза карцинома простате најчешћи симптоми су појава крви у мокраћи, опструкција једног или оба мокраћовода, те се јављају болови у костима“ рекао је доктор Кричковић.

Уколико се пацијент јави због једног од претходно наведених разлога љекару, да би почели са лијечењем треба се прије свега поставити дијагноза карцинома простате која подразумијева неколико прегледа.

Љекари препоручују да се пацијенти изнад 50 године живота бар једном годишње одлазе на преглед у циљу раног откривања карцинома простате када је ово обољење излијечиво.

Прaви узрок овог карцинома није познат, а фактори ризика су доб и генетичка предизпозиција.

Н.Миљковић

Share With: