Нова кинеска 2023. je година воденог Зеца и доноси дуговјечност, мир и просперитет

Кинеска Нова година 2023. прославља се данас, 22. јануара, а ове године чека нас година Зеца, тачније Воденог Зеца. Кинеска Нова година Зеца почиње 22. јануара и завршава се 9. фебруара 2024. године.

С обзиром да је према кинеском хороскопу водени Зец симбол дуговјечности, мира и просперитета, можемо се радовати 2023. години као години наде. Кинеска астрологија генерално описује особе рођене у знаку Зеца (рођени 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011) као њежне, тихе, елегантне, будне, брзе, вјеште, љубазне, стрпљиве, веома одговорне и вјерне људе.

Што се тиче каријере и новца, година Зеца би требало да буде знатно боља у односу на (претходну) годину Тигра у смислу новца и богатства, јер су и директно и индиректно богатство активирани ове године. Директно богатство се односи на богатство које је резултат напорног рада, стабилне каријере и пословања, док се индиректно богатство односи на прилике или изненадни прилив новца.

Празник прољећа, односно Нова лунарна година, је најважнији и најсвечанији празник у Кини. Симболизује долазак новог циклуса, како у природи, тако и у животу људи. То је прилика да се све лоше остави у години која је на измаку.

Прослава траје 15 дана и завршава се уз пуно пиротехнике – петарди и ватромета. Вјерује се да се тако тјерају зли духови. То је период када сви са весељем и лијепим расположењем журе кући да са најстаријим члановима породице проведу ово вече, јер се сматра да како проведу ово вече таква ће бити цијела година.

Цијела породица вече уочи спрема једну врсту нудли и док то траје препричавају се догодовштине. Читав празник проткан је са јако пуно симбола – блискост и љубав у породици.

Кинеска Нова година је у знаку црвене боје која симболизује врлину и искреност и вјерује се да тјера зло. На прозоре и врата стављају се украси од црвеног папира, а новац се поклања у црвеним ковертама.

Посљедњег, петнаестог дана празновања, у ваздух се пуштају црвени лампиони.

 

 

 

Share With: