Ниска откупна цијена млијека

Фармери су све гласнији у захтјевима за повећањем откупних цијена млијека. Досадашња увећања нису довољна ни да покрију производњу.

Произвођачи негодују због ниских откупних цијена које их, кажу, гурају у пропаст. Произвођач млијека из Брестовчине Горан Ерцег каже да није запамтио тежи период. Он се производњом бави више од 20 година и на својој фарми има 42 грла, те производи  око 500 литара млијека. Истиче да тренутно продаје млијеко по цијени од 0, 76 КМ и да ће октобру та цијена бити већа за 10 одсто.

У Удружењу пољопривредних произвођача мљекара Републике Српске кажу да је због тренутне ситуације сваки дан све мање мљекара, јер се није у довољној мјери заштитила домаћа производња.

„Немамо плави дизел, немамо ништа, сада нам је нафта 3.30 КМ што је готово немогуће, зато већи број произвођача одустаје. Дошла је и суша па имамо и мање хране“ каже Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара Републике Српске.

Из министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да када је ријеч о откупу млијека  уочен је пад за шест одсто у односу на исти период прошле године. Међутим мјере које је предузело министарство у виду подстицаја и набавке јуница већ у септембру и октобру довело је до стабилизације откупа млијека.

„Чињеница је да имамо проблем када је ријеч о откупној цијени млијека и мљекари нису на вријеме кориговали откупне цијене.Наше све анализе указују да имамо мањи откуп млијека али није алармантан“ рекао је начелник Одјељења за сточарску производњу у Министарству пољопривреде шумарства и водопривреде РС Младен Стојановић.

Из ресорног минстарства истичу да премија за млијеко износи 0,25 КМ и да се редовно исплаћују произвођачима.

На несташицу млијека, сложили су се саговорници, највише ће утицати што су сеоска имаља напуштена и сва је мање оних који се желе бавити овом производњом.

Тренутно у Републици Српској има око 2500 произвођача млијека.

Н.Миљковић

Share With: