Нинић: Старе сорте треба његовати

У Градишци ће у децембру ове године бити организована прва школа калемљења, а домаћин ће бити Удружење „Еко башта“, рекао је гостујући у програму Радио-телевизије Градишка инжењер пољопривреде Петар Нинић.

Према његовим ријечима план је да обуку организују у више градова Републике Српске и БиХ.

„У сваком граду имаћемо домаћина. Градишка је прва, а идеја је да школу калемљења организујемо у Мостару, Новом Граду, Котор Вароши, Цазину, Тузли и другим градовима“, навео је Нинић и нагласио да је циљ да се на тај начин повећа број калемара и сачува што већи број старих сорти.

Он је истакао да је калемљење занат који се учи и озбиљна активност у производњи садница.

„Старе сорте треба његовати, чувати и свако ко зна треба их укалемити. Старе сорте нису конкуренција комерцијалном сектору. Гајење савремених сорти јабуке је озбиљна производња за тржиште. Старе сорте најчешће налазе мјесто у окућници, а велики потенцијал се налази у органски сертификованој производњи гдје могу послужити као одлична сировинска база за прераду“, појаснио је Нинић.

Он је нагласио да најчешће говоримо о старим сортама које су се удомаћиле код нас, док једино за приједорску зеленику постоје научна мишљења да је аутохтона односно да је настала спонтаном селекцијом на нашем подручју.

С.С.Ц.

Share With: