Никола Крагуљ – аутор Спортског журнала Радио Градишке

У 800 емисији Радио спорт у програму РТВГ-а данас је гостовао доајен спортског новинарства Никола Крагуљ.

Крагуљ каже да је био један од утемељивача и оснивача Радио Градишке, јер је сарађивао са Гојком Шербулом и био је укључен у све припреме за почетак рада Радио Градишке у септембру 1979. године.

У првом сату емитовања програма са ухером односно магнетофоном на улици направио је неколико разговора и изјава које су емитоване, а временом су почели да објављују и спортске информације.

„Ја сам осмислио и и започео прву емисију „Спортски журнал“, која је емитована понедјељком и била најслушанија емисија у то вријеме јер тада није било ни фиксне ни мобилне телефоније и било је тешко доћи до информација“, рекао је Крагуљ.

Он је навео да је у то вријеме постојала само једна фиксна веза и да је радним даном могао да се обави разговор са мјесним уредом у мјесној заједници, да је било тешко прикупити резултате утакмица.

„Људи су на одређеним мјестима окупљени чекали да Спортски журнал избаци резултате јер нису до тада знали резултате, зато је емисија била слушана, јер људи нису другачије могли доћи до информација и појединости“, навео је Крагуљ.

Он је истакао да су припреме такође важне, да је прије утакмица имао распореде делегата и судија и са сваким посебно договорао ко ће , кад и гдје да јави резултат.

Никола Крагуљ се новинарством није професионално бавио. Радио је у телекомуникацијама, али је био дописник многих листова и сарадник медијских кућа.

Према његовим ријечима спортски новинари данас би требали више да афирмишу позитивне ствари.

С.С.Ц.

Share With: