Низ новитета приликом гласања на општим октобраским изборима

Централна изборна комисија БиХ усвојила је више подзаконских аката за спровођење општих избора 2. октобра. Међу њима је Правилник о спровођењу избора, којим је прописано увођење новина на изборима, укључујући и ту да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима. Циљ измјене је да се покуша спријечити злоупотреба приликом гласања.

У новом Правилнику за спровођење октобраских избора Централна изборна комисија прописала увођење новина на изборима, укључујући и укидање праксе читања наглас имена гласача, те се уводи и овјера гласачких листића посебним печатима.

„Код ових избора биће и измјене  у помоћи другог лица.Уведено је правило да бирач уколико треба помоћ другог лица треба имати доказ да  неспособан за гласање. Исто је и са они бирачима који имају здравстени проблем такође ће требати имати доказ, документ“ рекао Бранислав Радиновић, предсједник Градске изборне комисије Градишка.

На овогодишњим изборима биће и електронска идентификација бирача. Ова активнст ће се експерименталноспровести у 20 изборних једница у БиХ. Једна од њих је и Градишка која ће електронску идентификацију бирача имати на 15 бирачких мјеста.

Према подацима Градске изборне комисије на подручју Градишке има 90 бирачких мјеста на којима ће гласати 55 437 бирача.

Н.Миљковић

Share With: