Не постоје велике и мале улоге, само велики и мали глумци!ЗЛАТАН ВИДОВИЋ

Златан Видовић, златан глумац, баш какво му је и име! Добитник бројних награда за најбољег младог глумца, за најбољу мушку улогу, глумац сезоне, најбољи глумац фестивала… И награде се нижу из године у годину.
Први пут на филму појавио се у краткометражном филму „Непребол“ из 2005. године. Значајне улоге остварио је у ТВ серији „То топло љето“, као Сићко, у филмовима „Хотел Балкан“ као Јава и „Дара из Јасеновца“ гдије је имао улогу Милета Илића, Дариног оца.

Човјек је то који ради оно што воли и због чега је јако срећан јер, од онога што воли и од онога што зна да ради, може да живи! Зна Златан Видовић да је то благослов! За глумца је јако битно да са својим тијелом постиже што боље резултате а он свира, пјева, 10 година је играо и фудбал у ФК Козара и најбоље од свега глуми. То потврђују и бројне награде које је добио. Глумац је за њега сплет свих тих грана умјетности које сублимира у једно стабло а то је глума! У посљедње вријеме вратио се на магичну ријеку Саву. Има један чамац на коме плови, пеца и скупља енергију за нове улоге, а о онима које је већ одиграо каже: „Све улоге су једнако тешке ако им се приступи са истим захтјевом од самог себе. Не постоје велике и мале улоге, само велики и мали глумци. Ја сам неке од најбољих улога, по мом мишљењу, остварио на малом простору. Рецимо, улога у филму „Лихвар“, за коју сам награђиван, је улога која је снимана за два или три дана са три, четири сцене, али ја сам се јако комотно ту осјећао. Добро сам истраживао и то је био један заиста диван лик, тако да, не постоји мјерило за улоге, већ постоји оно што ви дате тој улози. Улога је на почетку слово на папиру и ви од тог слова правите живот! Ваша је умјетност, да људи који вас гледају, повјерују да сте ви од тог слова на папиру створили живот. Награде су, осим што су подстрек, јако обавезујућа ствар. Глума је као и сваки посао, морате да крећете из прве брзине. Ауто никада не можете да покренете из пете, треће… не треба се опуштати и спавати са ловорикама, већ све улоге које сте одрадили, бацити у неку фиоку сјећања и на њима базирати нове ствари. Глума није трка на сто метара већ маратон“, рекао је Златан.
Рекао нам је и да се батерије најбоље пуне негдје далеко од глуме; пецање, дружење са пријатељима, са кћерком, вожња бициклом и све оно што је далеко од глуме а што прија срцу.
„Глума је рударски посао који захтијева копање по сопственим дубинама из чега произилази много бола понекад. Завиривање у своју душу, која је пуна мрака, неистражених дубина а глума захтијева од глумца да истражује и копа по себи читав свој живот. Захваљујући улогама сазнао сам много о себи, а човјек највише о себи сазна кад изађе из своје зоне комфора“, додао је Златан.

Управо је завршио снимање серије „Либерта“ епоха о оснивању Новог Сада из 18. вијека која ће у том граду ускоро имати и своју премијеру, а ми смо поносни на Златана и једва чекамо премијеру али и нова остварења.

Р.Калабић

Share With: