НЕПРИХВАТЉИВО ОДЛАГАЊЕ Градишка у колапсу због 7 километара пута у Хрватској (ФОТО)

Информација коју је саопштио Војин Митровић, министар транспорта и комуникација БиХ, да ће послије завршетка изградње моста на Сави код Градишке бити потребно још двије године за његово стављање у функцију изазвала је револт у овој средини.

Саговорници Српскаинфо, међу којима је и градишки градоначелник Зоран Аџић, сматрају да је свако одлагање рокова градње саобраћајнице дуге седам километара на хрватској страни, од Саве до Окучана, веома проблематично. Претходно је, на свечаности приликом спајања двије стране моста, у октобру прошле године, речено да ће дионица такозване прикључне цесте у Хрватској бити завршена за годину и по.

– Прошло је много година од када је завршена градња ауто-пута Бањалука – Градишка, али без потпуног стављања у функцију ове цесте, укључујући и гранични прелаз и царински терминал, у мрежу европских ауто-путева. То одуговлачење је на штету Градишке, али и Хрватске и других земаља, првенствено Европске уније – казао је за Српскаинфо Зоран Аџић.

Километарске колоне
Он сматра да су највећи проблем гужве у граду, километарске колоне путничких и теретних возила, те неизвјесно инвестирање у привреду.

– Стављање у функцију моста у Чатрњи, који је завршен током маја, што је у предвиђеном року, за нас је нарочито важно у економском смислу. У том реону пројектовали смо Пословну зону Лиман, имамо више заинтересованих инвеститора, али је све условљено новим граничним прелазом и спајањем тог подручја с ауто-путем Београд – Загреб у Окучанима – нагласио је Аџић, подсјетивши да су европски званичници на свечаности приликом почетка градње моста обећали да ће нови гранични прелаз бити завршен у планираном року и да не смије бити одлагања, јер је то у интересу свих.

Позивајући се на Митровићеву изјаву о пролонгирању изградње пута у Хрватској, који је у директној функцији новог моста у Чатрњи, Огњен Жмирић, посланик у НС РС, затражио је појашњење ресорног министарства.

Изгубили стрпљење
Указао је истовремено на недопустиво одуговлачење тог посла јер највећу штету, сматра Жмирић, осим становника Градишке имају и путници из многих земаља.

– Становници Градишке, града који је годинама у саобраћајном колапсу, одавно су изгубили стрпљење, као и путници принуђени да користе овај гранични прелаз. За њих је сваки дан битан и зато је важно инсистирати да ти послови коначно буду завршени, а Градишка, у транзитном смислу, постане функционална средина – упозорио је Жмирић.

Министарка грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић казала је да су ресорна министарства Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ недавно, на састанку у Загребу, с представницима Владе Хрватске договорили привремени технички пријем моста у сврху превоза више од милион кубика грађевинског материјала. Напомињемо да је извођач радова на дионици у Хрватској Интеграл инжењеринг из Лакташа.

– То је врло тешка дионица, која подразумијева изградњу два моста дужине од око 530 метара и 169 метара, а планиран је један надвожњак, као и чвориште од преко 70 метара – навела је Сребренка Голић.

Она је потврдила да ће за наведене радове бити потребне још двије године. Након тога биће створени услови за свеобухватни технички пријем моста и дионице Чатрња (РС) – Нови Варош (Хрватска).

Сребренка Голић је такође казала да је градња моста тек први дио великог пројекта. У другој, завршној фази је градња брзе цесте од границе с Мађарском преко Вировитице и Окучана до границе са БиХ. Тиме ће бити спојен коридор Е661, који повезује Сплит с Бањалуком и Балатоном у Мађарској односно Европе и Јадранског мора.

Градња моста
Историјат градње моста, чије заговарање је почело прије 18 година, дуг је и комплексан. Протокол о сарадњи потписан је у мају 2007, а уговор за израду пројектне документације су “Хрватске цесте” склопиле у априлу 2010. године с Грађевинским факултетом из Загреба.

Споразум о изградњи међудржавног моста преко Саве код Градишке потписан је између Владе Хрватске и Савјета министара БиХ у новембру 2011. године. Радови на мосту дужине 426 метара почели су у октобру 2019. године.

Тада су Министарство комуникација и транспорта БиХ и Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске потписали Меморандум о сагласности за припрему и изградњу ауто-пута између Бањалуке и Градишке.

Финансиран је по принципу пола-пола између Републике Српске односно БиХ, те Хрватске, у укупном износу од 30 милиона евра. Европска унија је, грантом од 6,3 милиона марака, значајно помогла изградњу моста на Сави у Чатрњи.

Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: