Неопходно да сва осигурана лица имају електронску картицу

Сви грађани који још нису преузели електронску картицу то могу урадити и даље у просторијама Фонда здравственог осигурања у пословници  Градишка. Из Дома здравља кажу да је пожељно да се то што прије уради, јер је неопходно да сва осигурана лица имају своју електронску картицу умјестo старе здравствене књижице.

До електронске картице, које су бесплатне, грађани могу доћи на врло једноставан начин. Потребно је да посјете просторије Фонда здравственог осигурања у пословници Градишка и уз себе имају личну карту или стару здравствену књижицу. За неколико минута биће власници картице на којој се налази сви потребни подаци.

Грађани који су већ преузели картице сматрају да је то добра и позитивна промјена у нашем здравственом систему.

Здравствене установе у Градишци су међу првим у августу 2020. године почеле са примјеном електронских картица. Електронска картица служи да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему. Директор Синиша Аџић каже да употреба картица олакшава кориштење права из примарне здравствене заштите.Прије свега није потребно овјеравати књижицу као што је то раније било.

Због ванредне ситуације изазване пандемијом, још од марта 2020. године, не овјеравају се ни старе здравствене књижице, јер ФЗО финансира здравствене услуге за све грађане, и осигуране и неосигуране, све док траје ванредна ситуација. Иначе, по укидању ванредне ситуације електронска картица или стара здравствена књижица биће услов за коришћење здравствене заштите, те је због тога важно да осигураници на вријеме преузму своју електронску картицу како се не би касније беспотребно стварале гужве.

Као што сваки документ има одређен рок, предвиђено је да прва електронска картица важи пет година.

Н. Миљковић

Share With: