Неопходна прерасподјела радног времена

Из Савеза синдиката Републике Српске позивају послодавце да раднике не излажу врућинама с обзиром на то да је најављен топлотни талас у Српској.

Предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић рекла је Срни да, нажалост, Законом о раду или неким другим законом није уређено која се температура сматра високом да би радници били ослобођени рада, те да је то остављено послодавцима.

Врабичићева је навела да су и прије десетак дана, током првог топлотног таласа, апеловали на послодавце, али да је примијећено да, нажалост, нема некакве прерасподјеле радног времена и да су радници и у току највећих врућина на грађевинама, на одвозу смећа.

„Надамо се да ће сада то схватити мало озбиљније, јер људима пада концентрација, не могу да буду на врућини и да раде, а самим тим могуће су несреће или погоршање здравственог стања“, напоменула је Врабичићева.

Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић сугерисала је послодавцима да се придржавају препорука и заштите на раду за раднике на отвореном који су изложени високој температури ваздуха.

Тодоровићева је рекла Срни да грађани и радници на отвореном треба да се придржавају препорука уколико наредних дана температура буде висока, како је најављено из Републичког хидрометеоролошког завода.

Она је нагласила да је важно избјегавати боравак на сунцу од 10.00 до 17.00 часова, што се посебно односи на дјецу, труднице, старије особе и хроничне болеснике, прије свега кардиоваскуларне.

„Препоручује се узимање довољне количине течности, прије свега воде и незаслађеног чаја, а не слатких напитака, осим ако то из неког разлога није неопходно. Не треба пити много кафе, ни алкохола. Препорука је да се једе чешће у мањим оброцима, који морају бити лако сварљиви и више течни“, рекла је Тодоровићева.

Осим препоруке да се без потребе не излази у најтоплијем дијелу дана, Тодоровићева је навела да је неопходно избјегавати и тежак физички рад у том периоду.

„Препоручује се туширање млаком водом, да се облачи лагана, широка, свијетла одјећа од природних материјала, шешир и сунчане наочаре, као и да се користе средства са заштитним фактором од штетног УВ зрачења“, нагласила је Тодоровићева.

Када је ријеч о расхлађивању просторија, она је поручила да температура не треба да буде превише ниска у односу на вањску.

„Не можемо расхладити простор на 18 степени Целзијусових, а да након тога изађемо на улицу гдје ће температура бити 38 степени. Није препоручљиво да се простор расхлађује у тако великим распонима. Температура треба да се одржава ноћу око 24, а дању испод 30 степени“, напоменула је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, у току дана Служба породичне медицине и амбуланте породичне медицине нису много оптерећене приливом пацијената због спољне температуре, али у вечерњим часовима јесте Служба хитне медицинске помоћи.

„Служба хитне помоћи је у вечерњим часовима оптерећена већим приливом пацијената на чије тегобе утиче повишена спољашња температура“, рекла је Тодоровићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је Срни да су послодавци увијек поступали у складу са препорученим здравственим мјерама.

„Као и до сада када су велике врућине, они који раде на сунцу и на отвореном имају одређену прерасподјелу рада или дуже паузе, у зависности од дјелатности и начина на који се то рјешава“, рекао је Тривић.

У Републици Српској у наредним данима очекује се сунчано и топлије вријеме, са тропским ноћима, подаци су Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Максимална температура ваздуха износиће од 30 до 37, а у петак, 22. јула, на југу и сјеверу до 40 степени Целзијусових.

СРНА

Share With: