Недаће пољопривредника у Лијевчу: Пластеници пуни расаде, а љето на прагу (ФОТО)

Лоше вријеме, сталне осцилације температуре, три кишна мјесеца су фактори који су узроковали велике недаће у повртњацима и баштама а нарочито произвођачима расаде паприке, парадајза, карфиола, кеља, краставца и другог поврћа у лијевчанским селима.

Пластеници су пуни а трошкови велики, каже Миле Поповић, произвођач расаде из Карајзоваца код Нове Тополе. Сада он у пластеницима има више од 4 000 струка паприке за коју је скупо и квалитетно сјеме увезао из Мађарске.

– Ни цијена од 0,30 КМ по струку, или за гајбу од тридесет струка за десет КМ, првокласне паприке у саксији, не утиче повољно на продају. Настојим покрити бар дио трошкова производње али то иде тешко – казао је Поповић за Српскаинфо.

Он наглашава да сада многи повртари пресијавају баште, уништене у поплавама, од невремена и да то, може бар дјелимично спасити сезону лијевчанским произвођачима расаде.

– Опредијелио сам се за паприку која, у кратком периоду, доноси плодове. Од садње до првог рода, потребно је двије до три седмице, што у коначници опет није изгубљена сезона за веће произвођаче поврћа али и за домаћинства која производе за властите потребе, у баштама или саксијама – појаснио нам је Поповић.

Идентичне ставове имају и други произвођачи расаде у селима близу Нове Тополе. Охрабрујућа је информација да су цијене расаде, нарочито паприке, драстично смањене, и да се за неколико марака може засадити башта.

– Јефтина расада и паприка која, релативно брзо доспије, сада је многе подстакла да засију бар неки кутак. Цијене паприке као и другог поврћа су високе, и зато је садња ове сезоне веома исплатив посао – сматрају наши саговорници, опредијељени да ове сезоне, први пут засаде поврће за своје потребе.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: