На тржишту нови ЗП хибриди Института за кукуруз „Земун поље“

Институт за кукуруз „Земун Поље“ и компанија „Рапић“, као овлаштени заступник и дистрибутер ЗП сјемена за тржиште Босне и Херцеговине су на почетку овогодишње сјетвене  сезоне домаћем тржишту понудили сјеме, које је у фази финалне дораде третирано инсектицидом, који биљкама даје заштиту од земљишних штеточина у почетним фазама клијања и ницања.

Представник Инститита др Драгиша Лопандић рекао је како су уз стандардне, комерцијалне ЗП хибриде кукуруза на тржишту БиХ од прошле године присутне и нове селекције: ЗП 457, ЗП 4567, ЗП 5550, ЗП 5601 и ЗП 6263. Претходно су ови хибриди прошли процедуру регистрације на сортне листе Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Лопандић је истакао како су окосница њиховог сортимента хибриди  који су пољопривредним произвођачима били доступни ранијих година, прије свега хибриди ЗП 388, ЗП 427, ЗП 555, ЗП 560 и ЗП 434 који је и најпродаванији, док је најроднији до појаве нових хибрида био хибрид 606. „Осим хибрида стандардног квалитета зрна, у понуди имамо хибрид за производњу силаже, ЗП 735 и најновији силажни хибрид из Института, ЗП 707, који даје одличан квалитет силаже“,  нагласио је Лопандић.

Институт за кукуруз “Земун поље“ у понуди има више од 20 хибрида, а на тржишту БиХ могу се наћи захваљујући сарадњи са компнијом “Рапић“ из Градишке, у оквиру које послује и фабрика за сточну храну “Фармофит“.

Лазар Макивић руководилац нутриционизма у фабрици сточне хране “Фармофит“ Градишка рекао је да сарађују са великим произвођачима пилећег меса у БиХ и да је сточна храна Фармофита врхунског квалитета. У понуди Фармофита ове године наћи ће се два нова производа.

„Фармофит ове године на тржиште излази са два нова производа, а то су млијечна замјеница и адсорбент микотоксина“, појаснио је Макивић и додао да се млијечна замјеница највише користи због економског аспекта, док употребом адсорбента микотоксина чувамо здравље животиња и спријечавамо појаву афлатоксина у млијеку.

Маркетинг менаџер компаније „Фармофит“ Петар Нинић дао је пољопривредним произвођачима неколико савјета пред предстојећу сезону сјетве.

„Наша препорука на почетку ове сезоне је да се у што већој мјери ангажују све расположиве површине за сјетву и да се при избору хибрида кукуруза и сточне хране предност даје локалним брендовима, локалним селекцијским кућама и агро иницијативама“, истакао је Нинић.

Нинић је нагласио да су хибриди Института „Земун поље“ устаљени, адаптибилни и сортимент који већ дуги низ година успијева и доказује се на нашим теренима. Поред тога, “Фармофит“ Градишка у својој производњи највећим дијелом користи сировине домаћег поријекла што даје сигурност али и јача домаћу економију.

С. Видовић

Share With: