На снази обавезна употреба зимске опреме

Законска обавеза коришћења зимске опреме ступила је на снагу. Возачи моторних возила, према Закону о основама безбједности у саобраћају на путевима у БиХ, обавезни су да, од данас до 1. априла наредне године, на својим моторним возилима имају одговарајућу зимску опрему и користе је без обзира на временске услове.

Савјесни возачи ових дана одлазе код вулканизера како би љетне гуме замијенили зимским. У вулканизерској радњи  у Градишци кажу да имају пуне руке посла.

 „Припрема техничке исправности возила подразумијева зимске гуме, расхладне текућине, исправности возила. Зимске гуме су поскупиле и за просјечно возило је потребно око 500 КМ за четири гуме“ рекао је шеф пословнице „Unitrade“ Градишка Срђан Зец.

Цијене зимских гума крећу се од 90 марака па и до 300 КМ, што значи да су за разлику од прошле године поскупиле бар за 30 одсто. Марку и квалитет гума возачи бирају зависно од материјалних средстава којима располажу, причају вулканизери, те напомињу да је поскупила и монтажа гума и сада износи од 8 до 20 КМ.

На обавезу коришћења зимске опреме подсјећају из Ауто-мото друштва Градишка. Напомињу да се под зимском опремом подразумијевају зимски пнеуматици на сва четири точка. Могуће је користити и гуме са љетним профилом, чија дубина газећег слоја износи минимум 4 мм, и у прибору одговарајуће ланце који се постављају у случају зимских услова

Циљ ових активности јесте да се повећа безбједност у саобраћају и смањи број саобраћајних незгода које настају у зимскм условима.

Казна за непосједовање зимске опреме у БиХ износи 40 КМ, а возило се по потреби искључује из саобраћаја. Из Ауто-мото друштва су апеловали на све возаче да поштују законске прописе, те да у саобраћају учествују са технички исправним возилом, како би заштитили себе и друге учеснике у саобраћају.

Н.Миљковић

Share With: