На „Пут сјећања“ до Доње Градине кренуло више од 60 бициклиста

Из Костајнице је јутрос кренуло више од 60 бициклиста на „Пут сјећања“ до Доње Градине, који је посвећен свим жртвама одведеним у усташке логоре Доњу Градину и Јасеновац гдје им се изгубио сваки траг.
– Симболично почињемо овај пут од мјеста страдања овдје у Костајници и ова колона ће се кретати путем којим су некада прошли наши преци и нису се вратили кући – рекао је начелник општине Никола Јањетовић.

Он је навео да општина трећи пут заредом организује „Пут сјећања“, подсјећајући да су прве године два дјечака походила овај пут.

Дјечак Растко Адамовић рекао је да је са пријетељем дошао на идеју да обиљежи сјећање на овај догађај и да су у томе успјели, те да већ трећи пут учествује у „Путу сјећања“ чиме одају почаст жртвама логора Јасеновац.

На „Пут сјећања“ до Доње Градине учесници иду с циљем обиљежавања Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац. Предвиђено је да положе вијенац код спомен-обиљежја на једној од двије масовне гробнице на Зечевом брду у Костајници гдје је у Другом свјетском рату, након масовног покоља 1942. године, покопано око 2.600 мушкараца, жена и дјеце.

Потом слиједи рута до Спомен-крста код цркве Свете Петке у Козарској Дубици, а затим до Спомен-костурнице код цркве Светог апостола Марка у Драксенићу.

Посљедња етапа пута вози се до Спомен-подручја Доња Градина гдје је планирано полагање вијенца, обилазак комплекса и историјски час.

На старту „Пута сјећања“ обиљежен је и званични почетак превентивне активности „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!“ коју спроводи Ауто-мото савез Републике Српске.

Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске рекао је да у континуитету подржавају и организујују превентивне активности као што је данашња у Костајници, те да ће током трајања кампање одржати неколико предавања.

Бошњак је навео да су циљна група бициклисти и возачи лаких, личних и електричних возила којих је све више на овдашњим путевима, а циљ кампање је да се смањи броја погинулих и тешко повријеђених бициклиста.

Он је подсјето да је у протеклих пет година било 26 погинулих и 182 тешко повријеђених бициклиста, а само прошле године погинуло је пет, а 35 бициклиста је тешко повријеђено.

Бошњак је позвао бициклисте и возаче лаких, личних и електричних возила да поштују законске обавезе.

Share With: