На подручју Градишки контролисано 30, а санкционисано шест трговаца

С обзиром на инфлацију и поскупљење основних животних намирница Влада Републике Српске заједно са Инспекторатом Српске покренула  је акцију контроле поштовања  уредбе o ограничавању маржи у промету роба. У периоду октобар новембар прошле године тржишни инспектори из Градишке су заједно са републичким  контролисали 30 трговинских објеката на овом подручју.

„Од тог броја сакнционисали смо шест трговаца и изрекли казне у износу од 16 100 КМ. Уредба о ограничавању маржи се односи на основне животне намирнице“ рекла је гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Градишка градски тржишни инспектор Бранкица Бркић.

Када је ријеч о контроли бензинских пумпи то искључиво врше републички тржишни инпсектори.

„У новембру прошле године Влада је донијела одлуку о привременој цијени пелета, те максимална цијена за тону пелета износи 561 КМ са ПДВ. Одлука важи до 31. марта ове године. Ми смо контролисали трговце и нисмо наишли на неправилности“ рекла је Бркић.

Градски тржишни инспектори кажу да најчешће кажњавају привредне субјекте због неиздавања фискалних рачуна. „У прошлој години смо обавили око 580 контрола и санкционисали око 60 привредних субјеката. Од тога око 80 посто прекршајних налога су због неиздавања фискалних рачуна“ рекла је Бркићева.Она је напоменула да се казне крећу од 200 до 1100 КМ.

Такође је каже значајно да потрошачи знају своја права и да им се обрате уколико уоче неправилности посебно када је ријеч о цијенама.

Н.М.

Share With: