На данашњи дан умро Васо Видовић, вођа устаничког покрета Срба у Градишци 1875. године

На данашњи дан, 24. августа 1925. године у Сарајеву је умро трговац Васо Видовић, гдје је и сахрањен. Рођен је 1840. у Крупи на Врбасу. Сестра га је након смрти родитеља довела у Градишку на изучавање трговачког заната. Отворио је трговину и убрзо посато имућан и угледан трговац. Због турских зулума прешао је Саву 1872. Око Видовића је послије 18.8.1875. формиран Главни одбор Босанског устанка за ослобођење. Представљао је босанске устанике на Берлинском конгресу тражећо припајање БиХ Србији.

Тог 18. августа 1875. на Преображење, почео је устанички покрет Срба у Градишци под руководством Васе Видовића (чланГлавног одбора у Старој Градишци) против Турака. Прави вођа овог покрета био је хајдук Остоја Јањетовић Корманош, који се након првих судара са Турцима повлачи у околне планине. Први удар на Турке од стране Остоје Јањетовића Корманоша био је 17. августа 1875. код Великог Струга, а други 18. августа 1875. код моста на ријечици Јабланици. Истог дана у Милошевом брду окупило се око 1.000 сељака (из Карајзоваца, Стопара, Кукуља, Лилића и Јунузоваца). Ови су опсјели све мостове према Градишци и поставили засједе код Мачковца и Ламинаца.
Застава је 18. 08. 1875.писала:
„У Босни букнуо устанак, од Градишке под Козаром дуж Саве и Уне поврх Костајнице. У Дубици. Приједору и Костајници устао је народ. Турске карауле и чардаци бегова горе…“
Васа Видовић је био носилац културног живота градишке вароши и у том периоду она је називана “Мали Београд“. Као предсједник црквено школске општине у Градишци био је на челу делегације која је у Сарајеву од митрополита Георгија Николајевића примила средства за изградњу нове школске зграде.

Share With: