На Велики петак фарбају се јаја

На Велики петак се ништа не ради. Тог дана се само фарбају јаја за предстојећи Васкрс. Некада су се за фарбање јаја користиле искључиво боје добијене из природе, а данас се много тога промијенило.

Дарија Плотан из Градишке једна од ријетких чувара традиционалне вјештине украшавања васкршњих јаја воском. Она то врло вјешто ради, уз пуно љубави и задовољства. Каже да су то њене баке радиле, али је од комшинице Жељане највише научила. Истиче да је било тешко на почетку, али да је сваки пут све лакше и да ово ради петнаестак година.

Дарија Плотан не само да његује ову традицију него је преноси и на друге. Фарбање јаја прилика је да млади покажу своје умјеће. Њена кћерка Марија јој помаже и каже да то воли да ради, те да треба само труда и мало воље.

Након што заврши са украшавањем, јаја се кувају десетак минута у жељеној боји. Прво јаја које се фарба је чуваркућа и оно је обавезно црвене боје. Осим воском познато је да се јаја украшавају сличицама, али и биљкама које имају декоративни лист.

Било како да је украшено у сваком случају бојеним јајима највише се обрадују најмлађи, али и Васкрсу као празнику који прослављају са својом породицом.

Н.М.

Share With: