Најхладније за Нову годину у Републици Српској било је 2014. године

Првог дана 2023. године очекује се топло вријеме са сунчаним периодима и максималном дневном температуром од девет до 14 степени Целзијусових, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.

У недјељу, 1. јануара, ујутро ће бити претежно ведро, а током дана топло и сунчано, уз промјенљиву облачност.

Минимална температура ваздуха биће од два до шест, на југу до девет, у вишим предјелима од нуле, а максимална од девет до 14, на југу и сјеверу до 16, у вишим предјелима од седам степени Целзијусових.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, 2015. година је посљедња година када је 1. јануара било сњежног покривача у већини предјела у Републици Српској, када је у нижим крајевима измјерено од пет до 25 центиметара снијега, а на планинама од 30 до 60 центиметара.

У посљедњих 10 година снијег је ријетко падао за Нову годину у нижим предјелима.

Прошле године снијега је за Нову годину било само на Хан Пијеску, гдје је измјерено 18 центиметара, а Бањалучани су посљедњи пут уживали у новогодишњем снијегу управо 2015. године, када је било девет центиметара.

Снијега 2015. године није било само у најјужнијем граду Републике Српске – Требињу.

Најтоплији 31. децембар у већини крајева био је прошле године, затим 2017. и 2013. године, а топло је било и 2020. године.

У посљедњих 10 година у већини предјела најтоплију 31. децембра био је 2021. године, када је у многим крајевима температура премашила 15 Целзијусових степени. У Бањалуци је измјерено 19, а Требињу чак 20 степени Целзијусових.

Најхладније било је 2014. године, када се минимална температура ваздуха спуштала испод минус 15, а максимална у већини предјела није прешла минус пет степени Целзијусових. Најхладније је тада било на Хан Пијеску гдје је измјерено минус 15 степени Целзијусових.

 

Share With: