Најезда шакала у Поткозарју: Ловци у потјери за опасним животњама (ФОТО)

Због великог броја шакала који у Поткозарју чине велику штету, а највише даве овце, ловци из неколико села одлучили су да сузбију ову појаву. Ловачка секција из Церовљана овог викенда одстријелила је два шакала.

Мјештани упозоравају на велике штете коју чине шакали. У неколико домаћинстава удавили су по цијело стадао оваца и јагањаца. Они улазе у торове и не презају ни од кога, да би дошли до плијена. Ситуација је алармантна и без ловачке хајке или акције ширих размјера, није могуће ријешити проблем, рекао је за Српскаинфо ловац Михајло Бајић из Лужана. Он напомиње да је још пет шакала умакло ловачкој потјери.

– Они се периодично појављују у поткозарским селима. Веома су успјешни у хватању ситне стоке и на подручју, гдје се уселе, шакали истријебе све овце, за ноћ униште стадо од 50 оваца – каже Бајић.

 

У ловачким удружењима кажу да се повећава број шакала у поткозарском крају али и у окружењу.

– Шакала је из године у годину све више и стварају огромне проблеме свим ловачким удружењима.Ми у оквиру редовних активности пратимо стање и покушавамо редуковати ту бројност, међутим, шакале је тешко одстријелити јер су врло лукаве животиње – рекли су нам ловци у Поткозарју.

Шакали су дивље животиње из породице паса. Ова врста је мало већа од лисице, а мања од вука, на којег изгледом највише подсјећа.

 

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: