Највећи проблеми воћара касни прољетни мразеви и незаштићено тржиште (ВИДЕО)

Највећа воћарска производња заступљена је на подручју Градишке, затим Козарске Дубице, Лакташа и Приједора. Што се тиче ове гране производње тренутно је најтежа ситуација у Поткозарју, рекао је гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Градишка предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић. Он је истакао да од 2011. године многи воћари имају „падове“ због лоших временских прилика, али је и проблем тржиште које није заштићено.

„Због прекомјерног увоза нелојална  је конкуренција, те велики тржни центри нису поуздани да ће бити наши купци. Од 2013. године вршимо притисак на Министарство спољне трговине и економских односа и Савјет министара међутим никад нисмо наишли на разумијевање. Јабука нам долази по ниским цијенама, јер они имају заштићену своју производњу“ додао је Дојчиновић.

Он се осврнуо на редовну годишњу Скупштину на којој су били представници из других градова и општина. Влада Српске и ресорно министарство у наредној години треба да пруже снажнију подршку и повећању подстицаја за воћарски сектор, те да ће у преговорима о расподијели аграрног буџета за 2023. године предочити детаљну калкулацију губитака у воћарству у овој години.

 Дојчиновић је навео да је за подршку производњи воћа из аграрног буџета Републике Српске ове године издвојено два милиона КМ, уз додатни милион помоћи, те да ће за идућу годину тражити знатно већа издвајања за воћарски сектор, односно између 15 и 20 фенинга по килограму произведеног воћа.

Овако година била је тешка истакао је Дојчиновић, доста сушна. „Воћарство у Српској постало је непрофитабилно и 40 одсто воћара мање је у односу на ранији период када се од бављења овом граном могло добро живјети“ рекао је у Јутарњем програму Дојчиновић.

Н.Миљковић

Share With: