НАШИ „УКУЋАНИ“: ПРИРОДНА КОЗМЕТИКА „EMILY“

„Ја сам потпуно друга особа када радим са својим кремама…“, започиње причу Мирјана Кнежевић из Градишке, фармацеут по струци и заљубљеник у ручно рађену природну козметику. Иако је рођена и одрасла у Градишци, Мирјану је животни пут одвео у Београд, а касније и у Москву, да би се послије тридесет година вратила у свој родни град.

„Никада нисам била велики љубитељ комерцијалних козметичких препарата. Како и сама имам осјетљиву кожу, као и алергију на сунце, жељела сам направити производе који у највећој могућој мјери задовољавају моје потребе у козметичком и терапеутском погледу“, наставља Мирјана.

Мирјана Кнежевић, идејни творац бренда Природна козметика „Emily“

Тестирајући различите комбинације козметичких компоненти, настао је сет од неколико веома квалитетних и широко примјењивих производа за његу коже лица и тијела. При томе, како истиче, увијек јекод стварања нових производа кретала од себе. Својих потреба, специфичних захтијева коже, при чему је схватила да је то уствари и најбољи начин настанка козметичких препарата, који у великој мјери имају интимни значај код купаца. Захваљујући поменутој методологији, настале су ноћна крема, као први производ, затим серум за лице, дневна крема, антирид и на крају путер за тијело. Ради се о кремама њежне конзистенције, које нису ни мало агресивне и које поред козметичког ефекта треба да имају и терапеутско дејство. Поједностављено, задатак који је Мирјана поставила пред сваки од поменутих производа био је да продиру дубоко у кожу и нахране је. Захваљујући сировинама на природној бази, као и различитим витаминским компонентама, те 100 % природним етарским уљима, постављени циљ није било тешко остварити.

„Веома често ме купци у шали питају да ли је путер за тијело јестив, јер је веома угодног мириса, а ја им одговарам како сам га правила од какао путера, којег користим и за израду чоколадних пралина!“, кроз искрен осмјех истиче Мирјана, додајући како ускоро тржишту планира понудити и путер за сунчање.

Ноћна крема – Мирјанин први козметички препарат

Прве озбиљне кораке у правцу дефинисања бренда козметичких препарата Мирјана је направила на наговор пријатељица, које су одмах послије ње имале прилику да „тестирају“ креме на својој кожи. Након стандардизовања рецептура, на ред је дошао и брендинг, при чему је Мирјана већ знала које име ће носити њени производи. Бренд природне козметике „Emily“ инспирисан је именом Мирјанине унуке. Убрзо након тога, извршена је и регистрација у форму „Самостални предузетник“, послије чега су се обезбиједили сви услови за несметан пласман производа на тржиште.

Данас, поред директне продаје и доставе брзом поштом, Мирјана своје козметичке производе пласира и путем „Куће Лијевча и Поткозарја“ у Градишци, те „Крајишке куће“ у Бања Луци. Циљ јој је, како каже да њени производи дођу до својих корисника, али првенствено путем промоције по систему „од уста од уста“.

„Када сам се вратила у Градишку, примјетила сам како градска управа у значајној мјери држи до локалних произвођача, при чему се увијек предност даје малим произвођачима, као и онима који тек улазе у предузетничке воде. У „Кући Лијевча и Поткозарја“ сам имала такву добродошлицу да сам презадовољна.“, истиче Мирјана и наставља причу о томе како је приликом свог повратка у родни град била веома задовољна са оним шта је затекла.

„Људи су овде изузетно вриједни. Види се по домаћинствима. Кућа, травњак, баштица, цвијетњак, воћњак. Веома уредно и чисто, како на селу, тако и у граду. Увијек сам о томе у Београду са поносом говорила. На крају, драго ми је што сам у прилици да угостим своје пријатељице из Београда у Градишци и на својој Сави, са којом су све редом одушевљене.“

Богат асортиман „Emily“ природне козметике

На крају разговора, Мирјана се дотакла и планова за будућност. Иако је професионално и породично остварена жена, не крије још неколико жеља, које би вољела остварити у наредном периоду. На првом мјесту је, како сама истиче жеља да увијек и једнако као сада ужива у процесу настанка њених козметичких препарата.

„Овај посао не можете радити уморни и нерасположени. Мора се радити из љубави, али опет на начин да не изгарате у жељи. Ипак, сам процес настанка мојих крема је за мене најважнији и са сигурношћу могу рећи како уживам у њему. Истовремено, замишљам како ћу сутра своју унуку учити овом занату. Она је дјевојчица, можда ће и пожељети да се бави са сличним активностима, а ако и не, увијек ће знати направити посебне препарате за себе, који ће у потпуности одговарати њеним потребама.“, задовољно на крају разговора поручује Мирјана.

Текст: Петар Нинић
Фото: Петар Нинић и архива Мирјане Кнежевић

Share With: