Нас двоје, као и сва дјеца Божија: Симо и Карина Брдар у филмској мисији у Литванији (ФОТО)

Филмови, предавања и промоције књига о Јасеновцу, Доњој Градини, о масовним ликвидацијама Козарчана у Другом свјетском рату историчара Симе Брдара, снажно су одјекнули у више градова у Литванији. Заједно са њим, у истој мисији је Карина Брдар, професорица и глумица из Каунаса, иначе Симина супруга.

Она је веома много допринијела ширењу истине о масовним страдањима, о геноциду над Србима у Другом свјетском рату. Брдарев филм “Мост”, који упечатљиво свједочи о томе, а бави се темом обешчашћених и ликвидираних дјевојака на мосту у Козарској Дубици, приказан је на Лисичјим језерима.

Послије ове премјере интересовање за филм, у цијелом Литванији, нарочито у Каунасу је велико.

– Такве вечери ћемо имати у Музеју геноцида и на Филмској Академији у Јеревану, Филмској Академији у Тбилисију, у Каунасу. То је почетак наше мисије у духовним и географским предјелима о којима мало знамо – казао је Брдар за Српскаинфо који је у овој јединственој мисији филма, историје и културе заједно са супругом Карином, познатом мисионарком српског страдања.

Пројекцију филмова о Јасеновцу на Академији у Јеревану водиће професор Арсен Аркељан, на Академији у Тбилисију професорица Дали Окроперидзе.

Музеју геноцида у Јеревану Симо је поклонио књигу о Јасеновцу и Градини чији је аутор заједно са Еберхардом Рондхолцом.

Ова Брдарева мисија у Литванији шаље снажну поруку о српским страдањима од усташа у његовом родном крају. То је, казао нам је аутор, заправо промоција његових филмова на исту тему који су вишеструко награђени на многи фестивалима у свијету.

Пројекције филма “Мост” је дио ширег пројекта “Кћери”, са заједничким димензијама зла кроз историју, све до садашњег времена. Ту мисију Симо Брдар је, у појашњењу своје борбе за свој род описао на симболичан, поетичан начин утемељен у подножју Аратара, свете планине, одакле је, заједно са Карином, кренуо на филмски пут.

– Ђе не може дохватити око, Над облацима стоји брат Арарат. Нас двоје, из подножја, као и сва дјеца Божија, грешни и неутјешни молимо га да у висине своје прими и нас двоје. Да наш пут молитве и пружених руку уклеше у своје стијење и камење. Да заувијек запише страдање и муку нашег рода и тишине из Јасеновца и Градине – изнио је овај познати аутор своје импресије.

Одговор смо добили, каже, у слову и благослову тога дана од игумана Оца Исхака који нас је позвао, омогућио да филм “Мост” прикажемо и манастиру Хор Вирап.

Арарата
Према предању баш на магловитим врховима Арарата, послије великог потопа, зауставила се Нојева барка, те је одавде поново настао свијет. Такво значење има за Јермене, али и многе муслимане и хришћане па су је зато прозвали „Мајком свијета“.

Планина Арарат је вулкан, својствена и величанствена планина по мноштву легенди, изгледу и садржају. Вијенац дужине 40 километара, чине Велики Арарат чија купола достиже висину 5.137 метара и Мали Арарат са висином од 3.896 метара. Врх планина представља посебну љепоту и мистичног је изгледа, цијеле године под снијегом и ледом.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: