Наредне године престају да важе старе здравствене књижице

Будући да до краја године важе старе здравствене књижице из Фонд здравственог осигурања Републике Српске подсјећају осигурана лица Фонда која нису преузели електронску картицу да то учине до краја 2022. године јер ће од наредне године у употреби ће бити искључиво електронске картице.
Електронске здравствене картице до сада је преузело око 846.000 осигураних лица, а према евиденцијама Фонда више од 100.000 грађана још није преузело своје картице. Из тог разлога, поново позивају осигуранике који још нису преузели своје е картице да то учине што прије како би у наредној години могли несметано да користе здравствену заштиту јер ће здравствене установе прихватати само електронске картице.
Електронска картица служи да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС), да се на основу ње оствари приступ здравственом картону пацијента и на основу картице се провјерава статус осигураног лица. Картица је уједно и највећа заштита система јер се само уз помоћ ње може приступити подацима осигураника. Такође, за разлику од старе здравствене књижице, електронске картице се не овјеравају.
ИЗИС је имплементиран у свим домовима здравља као и јавним болницама, а и већина приватних установа које имају уговор са Фондом су интегрисане у ИЗИС.
Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао и итд. Тако да су предности ИЗИС-а вишеструке, попут унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности пацијента, смањења административних трошкова, те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини, наводи се у саопштењу Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Share With: