Напреднијим хируршким процедурама до ефикаснијег лијечења карцинома дебелог цријева

Континуирана едукација у области медицине је од изузетног значаја. У градишкој Болници сарадња је остварена и са водећим словенским стручњаком из области абдоминалне хирургије који ће домаћим љекарима, кроз едукативна предавања,представити напредна искуства у систему третмана колоректалних болести, са акцентом на хируршки третман карцинома колона и ректума.

Хирурзи у градишкој Болници поменуте болести већ третирају лапараскопском методом, али додатним едукацијама ће се обучИти и за компликованије оперативне процедуре.

Захваљујући посредовању хирурга, др Алексе Средића, који током континуираних едукација често посјећеује Клинике у Европи, упознао је и на сарадњу позвао стручњака у поменутој области, примаријуса Валентина Сојера, директора Клинике „Иатрос“ (Јатрос) у Љубљани.

Имајући у виду да је карцином дебелог цријева и на нашим теренима веома распрострањена болест, која по процјени љекара сеже чак до епидемијских размјера, унапређивање метода лијечења је од изузетног значаја.

Карцином колона и ректума сада је изљечива болест, уколико се открије у раном стадијуму. Због тога су у Словенији активирали скрининг програм путем којег се код болесника може спријечити настанак карцинома, однсно открити га у раној фази и успјешно лијечити.

Сања  Васиљевић Тркуља

 

Share With: