Наложен одстрел дивљих свиња

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је с обзиром на појаву афричке куге свиња, као и на појаву штета на пољопривредним усјевима које причињавају дивље свиње у Републици Српској донијело акте којима је прописан активан одстрел дивљих свиња у свим ловиштама, а посебно у ловиштима која граниче са Србијом.

„Од одстријељених дивљих свиња узимаће се узорци који ће у сарадњи са Ветеринарским институтом „Др Васо Бутозан“ бити испитивани на појаву афричке куге свиња“, саопштено је из ресорног министарства.

Директор Ветеринарског института др „Васо Бутозан“, Жељко Сладојевић, рекао је да до сада није било пријава на сумњу појаве афричке куге свиња.

Он је нагласио да се спроводи активан надзор на фармама и мониторинг свих одстријељених дивљих свиња.

Сладојевић је навео да власници треба да предузму мјере заштите као што су редовна дезинфекција, да свиње држе затворене како не би дошло до контакта са дивљим свињама и да не дозволе улазак на фарме особама из окружења гдје је регисторава појава афричке куге свиња.

Канцеларија за ветеринарство БиХ привремено је забранила увоз одређених пошиљки меса из Србије због сумње на присуство афричке свињске куге у овој држави.

Афричке свињска куга није опасна по здравље људи, али наноси огромне штете сточном фонду.

Осим дивљих свиња опасност по сточни фонд у посљедње вријеме представљају и медвједи. Министарство пољопривреде је свим ловиштима у Српској издало обавјештење да се, без обзира на ловостај, може извршити ванредни одстрел поменуте дивље животиње, ако причињава штету и представља непосредну опасност по живот и здравље људи, али и имовину.

Share With: