Након 60 година служена прва литургија у цркви манастира Карановац (ВИДЕО)

Владика бањалучки Јефрем и епископ марчански Сава, уз саслужење више свештеника, служили су данас прву литургију у цркви Успења Пресвете Богородице унутар манастирског комплекса Карановац у Кијевцима. Литургији је претходио чин освећења првог од четири звона и његово постављање на цркву подигнуту уз конак.

Литургији су присуствовали представници републичке и градске власти, бројно свештенство Српске православне цркве као и више стотина вјерника из свих крајева Реублике Срспке.

Владика Јефрем је поручио да је у протеклих 2 000 година, колико постоји црква Христова и врши своју мисију, било  много тешких времена, гоњења и страдања. „Они који су на овим просторима харали и рушили све што припада српском народу и православној вјери, преварили су се у својој злој намјери. Преварили су се, јер као што видите догађа се нешто супротно, јер поред рушитеља постоје и градитељи, обновитељи и они који чине добро да се неправда из историје исправи“, нагласио је владика Јефрем.

Архијерејски намјесник Градишки, Гојко Слијепчевић рекао је да ће манастир Карановац бити значајан духовни центар не само за намјесништво градишко већ и за цијелу Епархију бањалучку али и шире, за Српску православну цркву.

Кум звона Илија Граховац навео је да је ово посебан дан за њега и да му то представља част и задовољство.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић навео је да је данашња литургија доказ да се духовни живот враћа на простор манастира Карановац, што много значи за Градишку и Републику Српску, а исто тако та обнова је додатни импулс у развоју туристичке понуде Града Градишка.

 

Манастир Карановац један је од најстаријих српских православних манастира. Остаци манастира пронађени су 2004. године,  прошле године освештани су темељи цркве, капеле и конака, а планирано је да нови манастир буде завршен 2025. године.

С.В.

Share With: