Након 31 године сахрањени посмртни остаци Драгана Драгановића

Посмртни остаци 19-огодишњег Драгана Драгановића из Ћелиновца, војника ЈНА који је погинуо заједно са мајором Миланом Тепићем у Бјеловару, након 31 године сахрањени су у суботу, 19. новембра, на мјесном гробљу поред мајке и оца.

Драганов брат, Драгомир Драгановић присјетио се да је потрага за братом дуго трајала. „Драган је од 2004. године био сахрањен у Београду, а прије осам мјесеци су нам узели крв како би урадили ДНК анализу. Ми смо били увјерени да је он нестао након те експлозије, да није погинуо јер није било посмртних остатака“, сјећа се Драгомир и додаје да мајка није дочекала да сазна истину јер је прије двије године преминула.

Мирко Пјанић, Драганов пријатељ из дјетињства нагласио је да је он био први погинули војник ЈНА са простора  Градишке јер није хтјео напустити мајора Тепића него је остао уз њега до самог краја. „Ми смо Драгану могли одати пошту само на локалном спомен обиљежју, јер гроба није имао. Након размјене посмртних остатака између Србије и Хрватска, да ли 1995. или 2004., Драган је сахрањен у Србији“, рекао је Пјанић и додао да се данас зна да је Драган погинуо о одбрани касарне, прије него што је Тепић активирао експлозив.

Драган Драгановић је посмртно одликован Медаљом мајора Милана Тепића 1998. године. Ова медаља се „додјељује се исказану личну храброст у борби за слободу земље гдје је исказан висок степен самопожртвовања“.

Г.В.

Share With: