Награда за дјецу глумце „Прва звездица“ и Биљани Чекић

Млада глумица из Републике Српске Биљана Чекић, која је глумила у филму „Дара из Јасеновца“, међу добитницима је награде „Прва звездица“, коју додјељује Фестивал дечијих глумачких остварења у филмовима и телевизијским серијама – ФЕДЕГ.

Први ФЕДЕГ одржан je синоћ у Малом позоришту „Душко Радовић“, а осим Биљане Чекић награђени су и Маша Јовичић /серија „Тате“/, Лена Лазовић /филм „Реална прича“/, Анастасија Ђуровић /серија „Црна свадба“/, Клара Хрвановић /филм „Лето кад сам научила да летим“/ и Васа Вранеш /филм „Викенд с ћалетом“/.

О наградама је одлучивала стручна комисија у саставу професор Фети Даутовић, телевизијски критичар Мери Билић, глумица Соња Дамјановић и новинар Ненад Миленковић, која је препознала таленат шесторо дјеце глумаца која су направила прве глумачке кораке у филмовима и серијама.

Награде овог првог фестивала који награђује дјецу глумце у филмовима и серијама у Србији уручиће глумице које су почеле као дјеца – Мирка Васиљевић и Тијана Кондић, пренијели су београдски медији.

Оснивач ФЕДЕГ-а Ненад Миленковић рекао је тим поводом да су најзначајнији глумци југословенске и српске културне сцене отпочели каријеру као дјеца, од Славка Штимца, Булета Гонцића и Драгана Бјелогрлића, преко Николе Које, Бојане Маљевић, Николе Ђуричка, па до Милоша Биковића и неколицине других.

До сада није постојала манифестација која би афирмисала и подржала дјецу на почетку глумачке каријере.

ФЕДЕГ подржава Министрство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Биљана Чекић из Козарске Дубице, рођена 2007. године, српска је глумица која је постала позната по улози Даре Илић у филму Предрага Гаге Антонијевића „Дара из Јасеновца“, који приказује период из 1942. године, када је послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари у БиХ, локално ставништво послато у концентрационе логоре.

Филм је сниман на основу свједочанстава преживјелих логораша и представља први играни филм на тему усташког логора Јасеновац.

Прабака Биљане Чекић са очеве стране и још деветоро рођака били су затвореници усташког логора Јасеновац. Само је њена прабака преживјела.

„Дара из Јасеновца“ је 2020. године ушла у кандидатуру за представника Србије у трци за најпрестижнију филмску награду „Оскар“, као и за награду „Златни глобус“, а Биљана Чекић била је кандидована за најбољу женску улогу.

Share With: