Набављене вакцине против грипа

Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске, набавио је одређене количине вакцина против грипа, које се тренутно налазе на анализи у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Из Института је саопштено да ће грађани оног тренутка када анализе буду окончане бити обавијештени о тачном термину почетка вакцинације.

За текућу сезону, у складу са заинтересованошћу становништва у претходним годинама, набављено је 20.000 доза вакцина против грипа за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцинацију, а ријеч је четворовалентној вакцини произвођача Санофи.

Категорије које имају право на бесплатну вакцинацију су пацијенти на хемодијализи и пацијенти код којих је извршена трансплантација бубрега, пацијенти који болују од шећерне болести и који су лијечени кардиохируршким методама лијечења, затим ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а.

Међу овим лицима су дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине, као и особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе и особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести, те лица са посебним потребама са боравком у колективном смјештају.

У саопштењу се наводи да лица која немају право на бесплатну вакцину, а желе да се вакцинишу, моћи ће то да обаве у републичком Институту.

Према њиховим ријечима, за ове потребе обезбијеђено је 3.500 доза четворовалентне вакцине.

Из Института поручују да се вакцинација препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипа, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова, изостанке са посла.

Посебно се препоручује хроничним болесницима /укључујући и дјецу/, старијим особама, лицима која су професионално или приватно у контакту са особама које припадају ризичним групама, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја, додаје се у саопштењу.

Share With: