Мјештани србачких села страхују од звијери: Берачи гљива видјели медвједа (ФОТО)

Мјештани мотајичких села у општини Србац упозорили су на присуство медвједа у Мотајици и оближњим насељима, јер су учестали трагови ове животиње.

Они су примијећени у Кобашу, Лепеници, Раковцу, Новој Веси.

О томе су упознали и ловце из овог краја. Жељко Илић из Нове Веси, наводе у Ловачком удружењу Србац, видио је и усликао трагове мрког медвједа.

Горан Савановић, предсједник Ловачког удружења „Срна“ из Српца потврдио је за Српскаинфо да је медвјед највјероватније на Мотајици у пролазу и да се на овом подручју појављује периодично, сваке три или четири године.

– Медвједа су видјели берачи гљива, лежао је у грмљу и побјегао, као и берачи. Нико није пријавио проблем или штету од медвједа али постоји страх међу становништвом. Ова животиња је заштићена, ловци не смију да је лове или угрожавају. Надам се да ће ускоро напустити србачки крај – сматра Савановић.

Ипак, изненађен је подручјем гдје се медвјед креће јер је претходних година боравио искључиво у шуми, далеко од насеља а сада је промијенио путању и залази у села.

– Постоје трагови медвједа у Кобашу и поред Саве, што је изненађујуће. Претпостављам да је дошао са Влашића или Мањаче. Не знамо шта је медвједа овамо навео јер хране има свуда, мада је овдје много ситне дивљачи али и меда – казао нам је Савановић. Претходних година медвјед је виђен у неколико лијевчанских села, у близини кућа.

Саша Миленковић из Карајзоваца испричао нам је тада, да је медвед бануо испред њега на десетак метара. Приметио га је из аутомобиле, током вожње.

– Био сам затечен, нисам могао повјеровати да је медвед испред мене. Застао је, погледао около и онда преко орања побјегао у запуштени мајдан поред пута – испричао нам је Миленковић.

Овај догађај из Лијевче поља оживио је сећање и на 1958. годину када је Никица Манојловић, ловац из Нове Тополе одстријелио медвједа капиталца. Он је бјежећи од зиме дошао у Лијевче са Грмеча, опустошио пчелињаке, изврнуо ракијски казан у Церовљанима… Услиједила је хајка током које је одстријељен а тај догађај ловци и сада често препричавају.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: