МУП Српске: Обавезна провјера лица која раде са дјецом

Установе и институције које раде са дјецом обавезне су да обаве провјере лица приликом пријема у радни однос или их ангажују за обављање послова који доводе до непосредног контакта са дјецом, саопштено је данас из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Органи и организације, установе, институције и удружења дужни су да код МУП-а затраже провјеру да ли је то лице уписано у Регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, наводи се у саопштењу.

– Ова обавеза дефинисано је чланом 8. став 2. Закона о регистру лица правоснажно осуђених за сексуалне злоупотребе и искориштавање дјеце који је и дефинисао успоставу Регистра чија је сврха обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања, те спречавање лица правоснажно осуђених за та кривична дјела да поново изврше исто или слично кривично дјело. Новчаном казном од 8.000 до 15.000 КМ казниће се одговорно лице у правном лицу ако од надлежног органа, односно МУП-а не затражи ове податке – наводе у МУП-у Српске.

Подсјећамо, у Регистар се уписују лица правоснажно осуђена за кривична дјела против полног интегритета извршена на штету дјеце и малољетних лица прописана Кривичним закоником Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 64/17), као и законима који су престали да важе.

– Подаци из Регистра воде се трајно и не бришу се.Законом је дефинисано да лице које је правоснажно осуђено за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавање дјеце дужно да се након издржане казне јавља надлежној организационој јединици МУП-а по мјесту становања, као и да исту обавјештава о сваком путовању ван мјеста становања, одредишту и дужни трајања путовања најкасније 24 часа прије путовања. Ова лица су обавезна да се уздржавају од посјећивања мјеста на којима се окупљају дјеца и објеката у којима се окупљају дјеца, као што су школске зграде, школска дворишта, вртићи, игралишта, играонице и слично. Лице које не поштује ове одредбе Закона казниће се новчаном казном од 1.000 до 5.000 КМ или казном затвора у трајању од 30 до 60 дана – саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Share With: