Мој град: Улица Милоша Обилића

У данашњој рубрици Мој град представићемо вам улицу Милоша Обилића. Она је паралелна са Видовданском улицом и протеже се од кружног тока, који се налази поред ресторана Ђердан, пролази поред католичке цркве и Специјалистичког центра Дуњић, све до кафића Астра и улице Кнеза Лазара.

А по коме је ова улица добила име?

Милош Обилић био је српски средњовјековни витез који се често спомиње у епској поезији. Човјек који је убио султана Мурата за вријеме Косовког боја. Међутим, већина недоумица о томе шта се заправо догодило за вријеме Косовског боја потиче од чињенице да се о овом најславнијем српском епском јунаку, са историјске стране, готово ништа не зна. Поједини доводе у питање чак и његово постојање, јер нема ниједан писани документ, све што се зна резултат је каснијих дописивања и народних прича.

Кажу да о Милошу Обилићу најреалнију слику даје „Герасимов љетопис“, који је написао брат Вука Бранковића – монах Герасим. Овај љетопис каже да је Обилић родом из Обилова код Тјентишта, испод Пештера.

Наводно је седам година Милош Обилић био у служби код султана Мурата, по предању као заточник. На тај начин научио је турски начин ратовања, али и све њихове слабости и снаге.

У Србију се вратио прије битке на Топлици гдје је савладао Турке, и како предање каже кнез Лазар му је дао титулу војводе и на управу Браничево, гдје и данас постоји много топонима са његовим именом.

Монах Герасим у свом љетопису наводи да је управо седмогодишња служба разлог зашто је Милош успио да прође поред Турака и да приђе довољно близу Мурату да би га убио. Ова чињеница је потврђена и у ђелу из 16-ог вијека „Краљевство Славена“ Мавра Орбинија, гдје пише да је Милош дошао „у табор Турака код којих је био на великој цијени. Стога је смјеста био уведен под шатор турског цара, који се јако обрадовао његовом доласку“.

Нажалост, “Герасимов љетопис” је изгорио у кући породице Фемић 1943. године и наводно не постоји препис.

Д. Јанковић

Share With: