Мој град: Борислав Шокчевић

Борислав Шокчевић рођен је 29. јуна 1948. године у селу Кијевци код Градишке. Завршио је Медицински факултет и специјализацију из интерне медицине у Загребу. Специјализацију је завршио у Загребу 1980. године.

Петнаест година руководио је Интернистичком службом Опште болнице Градишка и 1986. године основао кабинет дигестивне ендоскопије при Интернистичкој служби.

Функцију директора Опште болнице Градишка обављао је у периоду од 1981-1984. године и 1989-1990. године.

До 2003.године руководио Службом за унутрашње болести Опште болнице Градишка.

Обављао је фунцију извршног секретара Подружнице друштва доктора коморе БиХ у Градишци.

У оквиру рада тог друштва објавио 15 стручних радова , од којих су три објављена у стручним часописима.

Шокчевић је био предсједник Скупштине Удружења добровољних давалаца крви Градишка и као добровољни давалац крви носилац је 6 одликовања и већег броја захвалница.

Био је члан предсједништва Општинског одбора Црвеног крста Градишка.

Ревносно је обављао и дужност секретара  Вукове задружбине, Огранак Градишка, а имао је част да буде први старјешина соколског друштва „Петар Мркоњић“ Градишка.

  1. године добио је златну плакету Савеза љекарских друштава Југославије. Добитник повеље Општине Градишка.

Бавио се сликарством, самостално је излагао 9 пута, а у слободно вријеме бавио се и бициклизмом и фотографијом.

У три деценије свога стваралаштва имао је девет самосталних изложби. Неке од изложби су “Градишка некад и сад”, “Светогорске скице”, “Албанска голгота”, “Свјетлост и сјенка душе”, …

У организацији Завичајног музеја , Града Градишка и Туристичке организације у Градишци се одржава хуманитарна манифестација Атеље на отвореном ‘’Др Борислав Шокчевић’’.

Доктор Борислав Шокчевић је заједно са тројицом  колега из Градишке 2017. године боравио и радио у амбуланти манастира Хиландара лијечећи монахе овог светог мјеста.

За Бору, како су га у граду на Сави многи ословљавали, његове колеге по кисту или бијелом љекарском мантилу, увијек су говорили да је он специјалиста туђе и своје душе, да је велики хуманиста, пријатељ, увијек расположен и приступачан стручњак који је увијек имао разумевања и стрпљења за све људе опхрване болешћу и недаћама.

Преминуо је 15. фебруара 2018. године у 69-ој години живота.

Share With: