Министарство финансија обезбиједило 116,3 милиона КМ за исплату децембарских пензија

Министарство финансија Републике Српске је обезбиједило 116,3 милиона КМ неопходних за исплату децембарских пензија у Републици Српској, као и за кориснике права у Федерацији БиХ и иностранству. Средства ће у складу са законом бити дозначена комерцијалним банкама и ЈП „Поште Српске“ како би исплата пензија моглa почети од уторка, 3. јануара 2023. године.

Средства ће у складу са законом бити дозначена комерцијалним банкама и Поштама Српске како би исплата пензија моглa почети од уторка, 3. јануара 2022. године – истиче се у саопштењу.

У саопштењу су навели да ће Министарство финансија и Влада Републике Српске и у 2023. години наставити предано радити на стварању услова за заштиту најосјетљивијих категорија грађана, међу којима је и најстарија популација у Републици Српској.

– Полазећи од овог опредјељења, Влада Републике Српске је донијела одлуку да сљедећу јануарску пензију повећа за 13,5 – додаје се у саопштењу,

У протеклих десет година од када је у примјени постојећи Закон о пензијско-инвалидском осигурању, прије посљедњег усклађивања, било је укупно 18 повећања пензија, шест редовних годишњих усклађивања и 12 ванредних повећања, што је у номиналном износу 44,53 одсто, а ефективно или стварно повећање је 54,73 одсто.

Буџетом Републике Српске за 2023. годину за исплату пензија је планиран укупан износ милијарду и 545 милиона КМ, чиме је обухваћено и редовно усклађивање пензија.

Share With: