Министарство просвјете: Неопходно веће ангажовање да се обезбиједи добар смјештај ученика

Министарство просвјете и културе Републике Српске упутило је допис свим основним и средњим школама у Републици Српској, којим им је указало на неопходност већег ангажовања на обезбјеђењу одговарајућих услова смјештаја, исхране и боравка ученика на уговореним дестинацијама гдје се реализују ђачке екскурзије и школе у природи.

Допис је школама упућен на основу бројних сазнања и притужби родитеља ученика на услове боравка и путовања ученика у оквиру извођења ових активности, саопштено је из ресорног министарства.

Упућен је и допис Асоцијацији туристичких агенција Републике Српске, којим је указано на неопходност строгог придржавања услова путовања и уговорених обавеза када је ријеч о реализацији екскурзија и школе у природи за ученике.

Министарство сматра недопустивим да ученици буду смјештени у неадекватним и неприхватљивим условима, те подсјећа да родитељи ученика, као уговорна страна, подлијежу свим правима и обавезама које проистичу из уговора и општих услова путовања, а у складу са Законом о туризму, односно Законом о заштити потрошача.

– У том смислу, најоштрије осуђује свако кршење поменутих закона, те захтијева да се туристичке агенције, одабране од школа као извођачи ђачких екскурзија и школа у природи, строго придржавају услова путовања и уговорених обавеза – наводи се у саопштењу.

Из Министарства су напоменули да, према Правилнику о начину организовања проширеног програма и Правилнику о извођењу екскурзија и излета, организатори екскурзија и школа у природи су школска руководства која, у сарадњи са савјетима родитеља и ученика, уговарају одређене дестинације са туристичким агенцијама и у том смислу сносе одговорност за припрему, организовање и извођење ових активности са ученицима.

– У случају евентуалних пропуста у самој организацији и реализацији екскурзија и школа у природи, организатори из школа и туристичке агенције дужни су да их што прије отклоне, те обезбиједе сигурност и заштиту здравља ученика и наставника – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да Министарство не може сносити одговорност за непоштивање уговорних права и обавезе између школа и туристичких агенција, те да је наложило да одговорна лица у школама изврше детаљну провјеру и испуњеност услова путовања прије потписивања уговора о реализацији путовања у оквиру извођења екскурзија и школе у природи.

 

Share With: