Међународни дан људских права

Широм свијета данас се обиљежава 10. децембар – Међународни дан људских права. Ове године, УН позива на „Достојанство, слободу и правду за све“. Достојанство, слобода и правда за све могуће су само када сви имају једнак приступ здравственим услугама без дискриминације.

УН су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да та права не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Овим документом се штите грађанске, политичке, економске и социјалне, слободе у области културе и права човјека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

Усвајање Декларације представљало је крупан напредак у том тренутку, а том приликом остале су уздржане земље совјетског блока, Саудијска Арабија и Јужноафричка Република.

У оквиру Савјета Европе, 1950. године донесена је Конвенција о заштити људских права и основних слобода, која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

УН су 1966. године усвојиле два споразума, којима су разрађене слободе и права из Декларације о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља.

Међународни дан људских права биће обиљежен низом манифестација и у Републици Срској, како би се указало на значај поштивања права и достојанства сваког појединца.

РТРС

Share With: