Међународне награде за стихове Николине Кесеровић из Градишке

За младу пјесникињу Николину Кесеровић, ученицу првог разреда медицинских техничара у Средњој стручној и техничкој школи Градишка, добитницу бројних награда и признања писање је велика љубав и много више од стихова и риме. Пише од основне школе највише родољубиву и љубавну поезију.

У мноштву награда издваја конкурс Удружења српских књижевника из Словеније у сарадњи са Европском академијом наука и умјетности и награду за родољубиву пјесму „Спавај зоро“ која говори о страдању Срба инспирисану филмом „Дара из Јасеновца“. Такође издваја награду на конкурсу Градишко прољеће 4 гдје је освојила прво мјесто у категорији поезије за основну школу и награду Народне библиотеке Градишка за пјесму „Моја машта моја граница“.

Николина пише од осмог разреда основне школе и велику подршку у томе јој пружа њена породица, пријатељи и наставница из основне школе. Планира и даље да пише и да једног дана објави збирку поезије.

Магистар Дарио Гвозден, професор српског језика и књижевности у Средњој стручној и техничкој школи Градишка истакао је да има доста разлога да будемо поносни на српску књижевност и бројне писце, те да контакт са таквом књижевношћу доприноси развоју талента и љубави према писаној ријечи.

„Срећан сам и задовољан када исплива нека врста талента попут ученице Николине Кесеровић која је у први разред средње школе дошла са испуњеном биографијом када је ријеч о писању и бројним наградама и очекујем да ће Николина, уколико се настави бавити писањем, једног дана бити заступљена и у читанкама“, навео је Гвозден.

Гвозден је истакао да је брига о језику свакодневна, да су утицаји огромни и да је за очување језика важно проучавање језичке структуре, праћење дешавања у сегменту правописа те читање вриједних књижевних дјела.

С.С.Ц.

Share With: