Матерњи језик треба његовати

У циљу промовисања језичке културе и разноврсности , подизања свијести о значају матерњег језика као духовног и културног идентитета сваког народа данас се широм свијета обиљежава Дан матерњег језика.

Основа за његовање матерњег језика јесте да се на прави начин преноси дјеци рекли су гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Градишка професори српског језика и књижевности Радана Вила Станишљевић и Дарио Гвозден.

Истакли су да у његовању језика огромну улогу има појединац, школски систем, медији односно средства јавног информисања, али и друштвене мреже, јер тамо не треба да пише ко и како хоће.

Професори сматрају да од тога колико ће и како ученици знати о матерњем језику зависи увелико ко и како са њима ради. „Читање не смије да буде терет ученицима, они треба да заволе књигу. Језик и књижевност су неодвојиве ствари,  јер на најбољи начин језик можемо проучавати и усавршавати кроз читање“ рекао је професор Дарио Гвозден.

Професорица Станишљевић каже да је прије десет године отишла из учионице, али да никад није престала да размишљам како је у учионици. „Ђаци су читали као и данас код оних професора који су умјели да им покажу зашто то треба да прочитају“ рекла је професорица. Она је истакла да се медији некад и сад веома разликују  и да требамо водити рачуна о употреби правилних ријечи и израза.

Поручено је да је потребно да се образујемо и да сваки посао радимо достојанствено, штитећи основ свог постојања, а то је језик.

Н.М.

Share With: