Манастир Моштаница обиљежио крсну славу – Светог Архангела Михаила (ФОТО)

Свету  литургију служили су отац Иларион из манастира Осовица, отац Никанор из манастира Липља и отац Срђан парохијски свештеник из Градишке који је за Преображење у манастиру Моштаница рукоположен за свештеника.

Након литургије обављен је славски обред, славски колач и кољиво освештао је протојереј Слободан Малиновић архијерејски намјесник поунски, а потом је одржана литија.

Старјешина  манастира Моштаница игуман Сергије је рекао да се крсна слава у манастиру светкује на исти начин као и у свакој породици, па тако и у овој монашкој.

„Сјећајући се својих претходника, а отвореним очима гледајући на будућност,  нашу славу дочекујемо  у веома лијепом расположењу са својим гостима и пријатељима. Присутно је и много више народа него прошле године, што је и разумљиво с обзиром на то да је прошле године још увијек владала епидемија вируса корона“, рекао је игуман.

Он је изразио наду да ће се наредних година све више и више народа окупљати на Аранђеловдан око ове светиње.

„Захваљујући нашем народу, уз подршку нашег владике Јефрема ове године смо успјели да озидамо капелу Светог великомученика ђакона Авакума и манастирску библиотеку, покријемо објекат и поставимо столарију, а преостали су још послови на унутрашњем уређењу и спољна фасада“, казао је игуман Сергије.

Он је рекао да су благословом Владике успјели да омогуће и промјену столарије на старом дијелу конака што ће бити урађено у мају наредне године.

„Све ове послове планирамо завршити и освештати на Преображење 2023.године“, казао је игуман манастира Моштаница.

Свети Архангел Михаил и анђеоске силе које се данас прослављају су небески заштитници већине српских манастира зато што се монаси труде да подржавају све анђеле и да живе такав анђеоски живот.

„Свети Архангел Михаил је слава многих наших светиња, цркви,  институција, као што је Министарство унутрашњих послова РС. Ми као домаћини, али и као доброжељитељи свом народу желимо срећну и благословену славу и да много година дочекују, славе и никад не оставе, у здрављу, срећи и весељу окружени само добрим и расположеним људима“, поручио о Аранђеловдану игуман манастира Моштаница Сергије.

РТВКД

Share With: