Локални пројекти, а регионални интереси: Прољећње поспремање у инфраструктури Градишке (ФОТО)

Са неколико важних пројеката вишемилионске вриједности, у Градишки је почело велико прољећње поспремање инфраструктуре и комуналија, у интересу локалне заједнице, Републике Српске и региона.

За наставак значајних инфраструктурних радова и почетак нових, у овој години, на подручју Градишке, биће утрошено 46 милиона КМ. Од тог износа, 12 милиона КМ је из градског буџета, потврдио је за Српскаинфо Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

– Неки пројекти су већ у току. То је кружна раскрсница у центру града, вриједна више од три милиона КМ, модернизација уличне расвјете кориштењем лед сијалица. Извјесно је проширење водоводне мреже у лијевчанским селима, за шта смо донијели одлуку о кредитном задужењу од 9,4 милиона КМ плус још толико неповратног новца из других извора – прецизирао је Аџић.

Он даље наводи да је у току санација зграде Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“, вриједна 800.000 КМ обезбијеђених из градског буџета.

– Проширујемо и вртиће у Новој Тополи и Градишки, а отворићемо вртићко одјељење у Горњим Подградцима. Укупно, за ову сврху, из градског буџета, обезбиједили смо 800.000 КМ. У току је и реализација међународних пројеката вриједних 500.000 КМ. Значајно је проширење зграде Техничке школе, предрачунске вриједности 700.000 КМ – наглашава градишки градоначелник.

Осим наведених пројеката, у фокусу је изградња соларне електране, у зони водоторња и још једног бунара како би, на овај начин, уз довољне количине воде, обезбиједили стално напајање струјом овог виталног објекта, одакле се град и околина снабдијевају водом.

– У преговорима смо са Владом Словеније за грант средствима од 650.000 евра. То је за нашу средину али и цијело Лијевче поље и Поткозарје, од изузетне важности водоснабдевања за вишедеценијски период – казао нам је Зоран Аџић.

Град Градишка, је међу десет локалних заједница у БиХ, добио признање за унапређење ефикасности локалних услуга. Тиме су омогућена неповратна средства од 50 000 долара, за приоритетан пројекат унапређења јавних услуга. Овај новац биће утрошен за реконструкцију саобраћајнице у центру града. Ријеч је о Улици козарских бригаде, у близини Болнице и Дома здравља.

– То је свакако у функцији унапређења јавних услуга, настојање да установе, нарочито здравствене, учинимо доступнијим. Садашњој улици, поред Болнице и Дома здравља, промијенићемо ток а цијели простор, у саобраћајном и комуникацијском смислу учинити ефикаснијим – казао је Дарко Врховац начелника Одјељења за развој и међународне пројекте Градске управе града Градишка, подсјетивши да то подразумијева прилагођавање и измјештање остале инфраструктуре, првенствено комуналне.

– Вриједност ових радова, од 450.000 КМ, који подразумијевају потпуну реконструкцију Поткозарске улице знатно премашује грант добијен овим пројектом. Међутим, грант нам је веома важан, он представља велику помоћ да ову, раније зацртану активност лакше и ефикасније проведемо – појаснио је Врховац.

Иначе, Пројекат унапређења локалних услуга, финансира Шведска, а имплементира и суфинансира Развојни програм Уједињених нација.

У градској управи Градишка подсјећају да су, претходно, већину јавних установа учинили доступнијим за инвалиде и друге категорије становништва. Њима је прилагођена и саобраћајна инфраструктура, што је ову локалну заједницу такође издвојило од осталих. Ове иницијативе препознате су и вредноване на вишем нивоу власти.


У Сарајеву су представници Града Градишка потписали протокол о сарадњи између ове управе и Програма „Оквир за реализацију Циљева одрживог развоја (СДГ2БиХ)”, у сврху одрживог развоја од 2020. до 2030. године. Протокол регулише и систем јавног управљања, те ангажман приватног сектора у области зеленог развоја, темељних људских права и развоја заједнице. Финасијер је Влада Шведске, уз подршку Уједињених нација.

Кружне раскрснице
Осим Градишке, изградња кружне раскрснице је у току и у Агрозони у Новој Тополи, а слиједи почетак радова и на другој тополској кружној раскрсници, за шта је Јавно предузеће “Путеви Републике Српске” обезбиједило 1.600.000 КМ. Кружне раскрснице у овом лијевчанском мјесту, су вишегодишња потреба, јер је број возила на регионалном путу Србац-Нова Топола-Козарска Дубица, који се овдје укрштају, веома велики.

Највећи изазов за грађевинаре је кружна раскрсница “Јабука” у Градишки, са осам излаза, двије возне траке, и пјешачко-бициклистичке стазе. Градска управа израдила је пројектну документацију и обезбиједила грађевинску дозволу за ове објекте.

– Завршетак и употреба кружних раскрсница увелико ће растеретити град. Овдје су сталне и велике гужве, због чега локално становништво има много проблема – наглашавају грађевинари.

Подсјећамо, у употребу је прошле године пуштена обилазница дуга седам километара од Чатрње до Брестовчине, гдје је такође изграђена кружна раскрсница. Ова дионица, вриједна 16,3 милиона КМ, повезују магистралне путеве Градишка – Лакташи и Градишка – Козарска Дубица а изграђена је у складу са савременим стандардима.

Српскаинфо

Милан Пилиповић

Share With: