Локалним заједницама упућен образац захтјева за легализацију

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске упутило је данас Савезу градова и општина, свим начелницима и градоначелницима, те предсједницима скупштина свих јединица локалне самоуправе у Српској образац захтјева за издавање рјешења којим се утврђује легалност објеката.

Ресорни министар Сребренка Голић рекла је да је министарство овим додатно поједноставило поступак утврђивања легалности бесправно саграђених објеката, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голићева је истакла да ће се овим знатно олакшати рад водитељима поступка, што ће омогућити грађанима да брже добију рјешење о легалности својих објеката.

„Очекујемо да ће сви градови и општине одмах по добијању овог обрасца омогућити грађанима на свом подручју да поднесу захтјев и коначно ријеше свој егзистенцијални проблем“, нагласила је Голићева.

Она је подсјетила да је у Народној скупштини Републике Српске и на састанку са Предсједништвом Савеза градова и општина Републике Српске указала да је Министарство креирало образац захтјева који је јединствен за све локалне заједнице.

Голићева је нагласила да је недавно усвојеним Законом о измјенама и допунама Закона о легализацији омогућен потпуно бесплатан поступак утврђивања легалности.

Она је навела да су овим законом грађани – власници објеката, који су бесправно изграђени до 31. децембра 2013. године, ослобођени прикупљања документације и различитих сагласности.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 14. септембра по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката који омогућава легализацију индивидуалних стамбено-пословних објекта изграђених до 31. децембра 2013. године.

Законом је дефинисано да је ријеч о објектима чија је бруто грађевинска површина мања од 400 метара квадратних и који се налазе на дигиталним ортофото плановима Републике Српске.

Share With: