Лакше ђачке торбе за основце

Гостујући у програму РТРС-а, министар просвјете и културе РС Наталија Тривић говорила је о новинама у предстојећој школској години, посебно о онима које се односе на тежину ђачке торбе.

„Ове школске године ученици нижих разреда основне школе имаће четири уџбеника мање“, прецизирала је министарка Тривић и додала да је Завод за уџбенике и наставна средства дигитализовао 24 уџбеничка садржаја која прате садржај уџбеника на ученицима занимљив начин. У основном образовању, процес дигитализације у потпуности је завршен, а ова активности у средњим школама биће окончана током наредне године.

Тривићева је подсјетила да ресорно министарство  у континуитету обезбјеђује бесплатне уџбенике за ученике од првог до четвртог разреда основне школе, побједнике републичких такмичења и ученике из вишечланих породица. Ове године за те намјене обезбијеђено је око 6, 2 милиона КМ.

За  86 000 основаца и 36 000 средњошколаца у Републици Српској сутра почиње нова школска година.  За разлику од ранијих година, када је број уписаних првачића у РС стагнирао, у нову 2022/2023 годину уписано је 125 првачића више.

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да су испуњени сви услови за несметан почетак наставе.

С. Тркуља

Share With: