Лажне информације узнемириле грађане Српске

Поводом оптужби да је Универзитетски клинички центар Републике Српске постао ново жариште и да не располаже са довољном количином заштите опреме, генерални директор Владо Ђајић је рекао да су то нетачне информације и да се у УКЦ све ради по предвиђеној процедури и да опреме има довољно.

Он је истакао да су лажне информације узнемириле грађане Српске.

– У УКЦ имамо пола милиона заштитних маски, око милион рукавица и пет хиљада одијела и на томе могу на томе да нам завиде многи у региону – навео је Ђајић.

Нагласио је да су запослени у УКЦ Српске огорчени и разочарани нетачним информацијама.

„Иако смо рекли да нећемо давати изјабе у вези вируса корона, на захтјев запослених у УКЦ и јавности у Српској смо одлучили да се обратим и то све због неистина у медијима да овдје нема опреме и да влада хаос. Запосленима тешко падају разна писања по порталима, док се они боре за животе овдје. Имао сам лично преко 200 позива наших грађана да дођу по оца, мајку, који које леже овдје, јер су били уплашени дезинфорамцијама. Овдје сједе одговорни људи“, истакао је генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић.

Ђајић је нагласио да је у УКЦ минималан број заражених у односу на број запослених, те да сви заражени имају третман по свјетским стандардима.

Према његовим ријечима, испод просјека је број заражених радника, јер заштита не постоји сто одсто.

Начелник Клинике за интензивну медицину за нехируршке гране УКЦ-а Српске Пеђа Ковачевић рекао је да уз помоћ Свјетске здравствене организације пацијенти у Српскј имају подршку најпрестижнијих болница у свијету.

Истакао је да овакву привилегију има јако мало болница у окружењу, па и у Европи.

„На цијелом простору Српске лијечење пацијента ради се у заштитином одјелу, а морате знати да тако није у региону, и у Европи“,  изјавио је Ковачевић.

Замјеник директора Универзитетско клиничког центра Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да у овој здравственој установи није било ни једне инцидентне ситуације да се предвиђене мјере нису спроводиле.

„Протоколи су успостављени много прије него у другим болницима. Набавка опреме 13. марта респиратора, па ренгени. А сада се о томе прича. Имамо 900 заражених у Српској, преминуло 43. Процентуално највећи број тестирања рађен у Републици Српској. Од тога 150 који се лијече у УКЦ Српске, у осталим болницима Српске је 47“,  наводи Стевандић.

Важно је рећи, каже да нису нашли епидемиолошку везу да се неко од радника није одговорно понашао.

– Комуникација са новинарима мора бити боља. Реците какав вам је докуменат потребан, и добићете. Ништа не кријемо све вијести су транспарентне, и лако провјерљиве – подвукао је Стевандић, одговарајући на питања новинара.

Истиче да нико није поштеђен одговорности.

„ Сви смо спремни да за свој дио одговарамо, ако је прекршено неко епидемиолошко правило. И то није спорно, али јесте да унапријед проглашавамо људе кривцима, а то нема смисла. Од хероја покушавате да људе ставите на стуб срама, и то није уреду. УКЦ Српске нећемо претворити у ријалити шоу. Износе се ствари које су неприродне, и то неможемо дозволити“,  рекао је замјеник генералног директора УКЦ-а Српске Ненад Стевандић.

Share With: