Књига „Сећања“ Васе Чубриловића биће представљена данас у Београду

Књига „Сећања“ Васе Чубриловића, коју је приредио академик Василије Крестић, а објавила Издавачка кућа „ Вукотић“ из Београда биће представљена данас у 18 часова у Задужбини Илије Коларца у Београду. О књизи ће говорити академици Василије Крестић и Славенко Терзић, дописни члан САНУ-а Мира Радојевић, професор Радана Вила Станишљевић из Градишке и Мањо Вукотић.

Ријеч је о јединственом историјском документу у којем Васа Чубриловић, један од учесника Сарајевског атентата из 1914. године први пут износи сјећања на један од најважнијих и најдраматичнијих догађаја у српској историји.

„Сећања Васе Чубриловића, најмлађег атентатора, који је преживио само захваљујући околности што је био малољетан, док му је рођени брат Вељко објешен, у овим мемоарима износи нешто о чему за живота никад није проговорио: како је изгледало стање у БиХ пред атентат, како су се завјереници спремали за овај чин, како је изгледало суђење, а како робија.

Овај угледни професор, академик, посланик и министар, у каснијем животу није желио да о овом говори у бројним интервјуима, али је сјећања записао још давне 1970.

Она се налазе у рукописној заоставштини професора Чубриловића коју је завјештао Архиву САНУ, прије смрти 1990, а сада је рукопис пред читаоцима захваљујући академику Василију Крестићу који је припредио ову књигу.

Промоција књиге „Сећања“ Васе Чубриловића у Културном центру у Градишци је одржана 16. фебруара 2023. године.

С.С.Ц.

Share With: