Куштриновић: Стиже топлија јесен али и зима

Ово љето је једно од најтоплијих у историји, а судећи према дугорочним прогнозама топлије вријеме се очекује на јесен, али и у зимском периоду, изјавио је метеоролог Небојша Куштриновић.

Куштриновић је рекао да је на сцени глобално отопљење.

Он је истакао да су пожари доказ неуобичајено високе температуре ваздуха, што у биометеоролошком смислу није добро.

„Након јуна, који је био најтоплији по стопи мјерења, и у јулу је забиљежена висока температура ваздуха. Добар дио августа доноси врелине и топлотне ударе, што се, наравно, одразило и на аграр“, рекао је Куштриновић.

Викенд и почетак сљедеће седмице доносе, како је рекао, освјежење у виду кише и угодније вријеме са температуром ваздуха испод 30 степени, али већ половином седмице опет стижу љетне вриједности.

„Дугорочна прогноза за септембар каже да се љето наставља. Биће ту повремено кише, али средња минимална температура ваздуха остаје виша за степен, два у односу на вишегодишњи просјек“, додао је Куштриновић.

Он је нагласио да ће падавина бити више у односу на претходни период, али ипак мало испод просјека, као и да се, према најавама Европског центра за дугорочне прогнозе, у нижим предјелима очекује од 50 до 70 литара кише, а у планинским предјелима од 70 до 100 литара кише по метру квадратном.

Куштриновић је рекао да се топлије вријеме наставља и у октобру, док сезонске прогнозе времена најављују да и новембар и децембар доносе сунчаније временске прилике од вишегодишњег просјека.

Share With: