Кустурић: Набављена медицинска и заштитна опрема вриједна 54 милиона КМ

Фонд здравственог осигурања  Републике Српске је у вријеме епидемије вируса корона уговорио набавке за снабдијевање здравственог система медицинском и заштитном опремом, вриједности око 54 милиона КМ, које је обезбједила Влада и у веома кратком периоду набавио све што је било потребно, изјавио је директор Фонда Дејан Кустурић.

Кустурић је истакао да задатак који је пред ФЗО поставио Републички штаб за ванредне ситуације да за потребе здравственог система изазване епидемијом вируса корона набави средстава за одржавање хигијене, медицинска средстава и заштитну опрему није био лак јер је цијели свијет покушавао да од Кине набави пријеко потребну опрему, а Српска је у глобалним оквирима веома мала.

– И у околностима када је вођен „рат“ и избијали дипломатски скандали међу земљама због тога ко ће прије да набави медицинску опрему ми смо у врло кратком периоду успјели да за наш здравствени систем набавимо све што је било потребно – нагласио је Кустурић.

Према његовим ријечима, Фонд је паралелно са тим обезбиједио све лијекове, који су били потребни и доступни на тржишту с циљем да ни у једном моменту не буде запостављен ни тај сегмент здравствене заштите.

– Фонд је, упркос епидемији, за болнице и домове здравља несметано спроводио јавне набавке за лијекове који се налазе на њиховим листама. У овом тренутку све здравствене установе су добро снадбјевене лијековима које за њих набављамо. Посебно је важно да осигураници са хроничним обољењима попут дијабетеса, осигураници који су на дијализи и слично немају разлога за бригу. Испоруке лијекова које Фонд у потпуности финансира за обољеле од дијабетеса, као и лијекова за друга хронична обољења се спроводе без застоја – рекао је Куструић.

Он је подсјетио да већ годинама указују на проблем са заинтересованошћу произвођача за мала тржишта на који Фонд не може да утиче.

Кустурић је оцијенио да је тај изазов сада много већи, јер је увоз лијекова отежан због епидемије вируса корона, а већина произвођача лијекова окреће се ка већим тржиштима.

– То се највише односи на цитостатике који су већ стандардни лијекови у лијечењу малигних болести, па је усмјерење произвођача лијекова на скупље и иновативније терапије. Дугорочно, набавка ових лијекова може да буде проблем, посебно у ситуацији када постоји потпуна незаинтересованост појединих произвођача за наше тржиште или се повуку без претходне најаве због чега долазимо у ситуацију да понављамо тендере како бисмо пацијентима обезбједили лијек – навео је Кустурић.

Он је са жаљењем констатовао да се у игри бројева и када произвођачи немају финансијски интерес занемарује хумани аспект лијечења.

– Та затворена врата се веома тешко отварају за мале земље. Фонд се због тога залаже за отварање тржишта и омогућавање продора неких других компанија, не само из земаља западне Европе, због веће конкуренције и већег избора лијекова посебно сада када смо у вријеме ове кризе имали рестриктивну мјеру ЕУ да забрани извоз медицинске опреме ван својих граница -рекао је Кустурић.

За критике у вези са набавкама и тврдње да здравствени сектор није довољно снабдјевен лијековима и опремом, Кустурић је рекао да ће критика увијек бити, али да је сигуран да су на добром путу да обезбиједе још калитетнију здравствену заштиту за осигуранике јер чине све да спријече евентуалне несташице, констатно уводе нове лијекове, побољшавају доступност, поједностављују процедуре и проширују права осигураника

Говорећи о куповини покретне болнице, Кустурић је истакао да је Републички штаб за ванредне ситуације дао задужење ФЗО да плати три авионска лета за превоз опреме.

– Фонд није спроводио процедуру набавке ове болнице. Што се тиче превоза, ту услугу ћемо платити након оконачања свих процедура – рекао је Кустурић.

Он је оцијенио да су Република Српска и њен здравствени систем у вријеме када се цијели свијет суочио са епидемијом вируса корона у којем је примарни циљ био очувањде здравља сваког појединца показали спремност и одлучност да зауставе ширење вируса у заједници.

– Многе европске земље чији су здравствени системи међу најбољим у свијету су неспремно ушле у борбу за очување јавног здравља и из дана у дан је растао број заражених и умрлих од посљедица вируса корона. Српска није била нијеми посматрач догађаја у Европи, него је настојала да слабости система које су испливале на површину у Италији и другим европским земљама претвори у своју корист и предност – нагласио је Кустурић.

Он је додао да су из дана у дана институције Српске, укључујући и здравствене, синхронизовано доносиле превентивне мјере које су уз огромну одговорност сваког појединца дале резутате, па епидемиолошка ситуација није ескалирала и ширење вируса у заједници је стављено под контролу.

Према његовим ријечима, и чињеница да је Фонд од 13. марта преузео на себе финансирање здравствених услуга за све грађане без изузетка доказује солидарност система у којем је циљ да у кризним ситуацијама сви грађани, без обзира на то колико ко издваја за здравство, буду третирани једнако.

– Српска и њен здравствени систем успјешно су одговорио овом изазову и што је најважније није прављена селекција у лијечењу. Учињено је све да се најстарија популација која је била и највише угрожена осјећа здравствено безбједно јер никада није доведено у питање њихово право на лијечење као у неким скандидавским земљама – навео је Кустурић.

Говорећи о финансијском утицају епидемије вируса корона на ФЗО и смањење прихода од доприноса за здравство, Кустурић је истакао да Фонд дијели судбину цјелокупног друштва и осјећа посљедице првенствено на приходовној страни.

– Појава вируса корона уздрмала је економске токове цијелог свијета, што се неминовно одражава и на Српску. Фонд већ сада има пад прихода у односу на исти период прошле године, а према пројекцијама они ће у овој години због епидемије вируса корона бити мањи за око 23 милиона у односу на 2019. годину – каже Кустурић.

Влада Републике Српске, додао је он, поступила је одговорно и лидерски, те донијела низ мјера којим је успјела да неутралише посљедице епидемије.

– То је посебно важно за обнову привреде. И фондови су добили огромну подршку. Влада је преузела исплату најнижих плата и доприноса за раднике који нису били у могућности да раде и то показује њену опредјељеност да уплатом доприноса, који су једини приходи Фонда, чува здравствени систем – рекао је Кустурић.

Он је додао да их та подршка охрабрује и гура напријед да још чвршће и јаче инсистирају на контроли и управљању трошковима сваке здравствене установе.

– У протекле три године, захваљујући максимално рационалном управљању, остварили смо бројне уштеде, а то смо искористили да повећамо права осигураника. Очекујемо и од здравствених установа да посебно у овом времену слиједе добре примјере пословања. Никада није право вријеме за екепсрименте, а посебно сада и здравство не смије да дозволи неефикасне пословне политике – поручио је Кустурић.

Share With: