Крф – острво српског васкрсења

Крф је, од јануара до априла 1916. године, био једино упориште српске слободе. Цијела српска држава – регент, влада, војска, Врховна команда, Народна скупштина, чиновништво – тада се нашла на овом грчком острву. Српских прогнаника било је више него самих Крфљана.

На Крф је накратко дошао и Жељко Поповић са супругом 1994. године и остао до данас, гдје води бригу о очувању српске баштине на овом мјесту и успостављању сарадње између отаџбине и Крфа.

Са породицом је 2009. године отворио прву српску продавницу на Крфу након 100 година и то у простору гдје је током Првог свјетског рата била берберница.

Током 2014. године заједно са пријатељима основао је друштво “Грчко- српског пријатељства” у чему му је помогао бивши градоначелник Крфа Сотирис Микалеф, који је велики пријатељ српског народа.

Поповић је нагласио да је након  боравка српске војске на Крфу током Првог свјетког рата остало до сада пронађених 28 гробаља, које настоје да достојанствено обиљеже и одржавају.

Поповић је аутор књиге “Крф острво васкрсења Србије” које  представља, за сада, најпотпунији приказ боравка Срба на Крфу у Првом свјетском рату. Она се састоји од низа свједочења учесника, очевидаца и савременика. Приређивач је свједоке пустио да сами говоре, задржавши се на најнужнијим објашњењима. Намијењена је најширем кругу читалаца, али ће у њој и стручњаци моћи да нађу много корисних података. У књизи читаоци ће пронаћи мапе Крфа и преглед свих мјеста која би требало да се посјете. Ту је и око 4.000 имена српских војника сахрањених на Виду и широм Крфа, међу којима ће многи пронаћи своје претке.

Поповић је упутио апел српским школама да доводе ђаке на ово за Србе свето мјесто, а да ће они свакој таквој активности помоћи колико буду могли.

“Ту смо да помогнемо да српска историја никад не буде заборављена и да будућим генерацијама оставимо на знање шта је све Србија прошла у њеној богатој историји” закључује Поповић.

Д. Јанковић

Share With: