Кретање градског бадњака на Бадњи дан

Српска православна црквена општина Градишка обавјештава вјерни народ да ће на Бадњи дан, у петак 6. јануара бити обављено вожење градског бадњака.

У 10 часова предвиђено је окупљање, полагање вијенаца на Спомен обиљежје, кићење градског бадњака, пијукање и доручак на стадиону у Жеравици.

У 12 часова градски бадњак кренуће према Сточној пијаци уз задржавање код Љевчанице, у 13 часова и 30 минута упутиће се према Рацини, док ће се у 13 часова и 45 минута на раскрсници код Рацине састати градски бадњак са Бадњацима из Козинаца и Бок Јанковца.

У 14 часова је предвиђено кретање бадњака према Дому културе у Бок Јанковац (Бокови) гдје ће бити обављен ручак и полагање вијенаца на Спомен обиљежју.

У 15 часова и 15 минута градски бадњак ће кренути према Улици Петра Пеције, уз задржавање код Миле, затим према Основној школи „Данило Борковић“ гдје је планиран дочек бадњака у 15 часова и 45 минута уз послужење и пијукање за најмлађе.

Од 16 часова и 15 минута бадњак ће проћи градским улицама, а улазак градског бадњака и бадњака из Бок Јанковца у порту храма Покрова Пресвете Богородице предвиђен је у 16 часова и 30 минута, након чега слиједи освећење и налагање на ватру, те од 17 часова вечерње богослужење, пијукање за дјецу и послужење куваним вином. Бадњак из Козинаца упутиће се према цркви Сабора Светих апостола Петра и Павла (Козинци-Ново насеље).

Из архијерејског намјесништва градишког позивају вјернике да изађу у сусрет бадњацима у свечаној литији и њиховом кретању према Храму Покрова Пресвете Богородице.

На Божић, 7. јануара у 5 часова предвиђено је јутрење и света литургија, причешће вјерника и читање посланице патријарха српског Порфирија.

У 9 часова на Божић планирана је света литургија и причешће вјерника.

Share With: